IELTS yani International English Language System dünyanın en popüler İngilizce yabancı dil sınavları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin göçmen alım havuzlarında IELTS sınavından alınan iyi bir puan, adayların nitelikli göçmen seçilmeleri için son derece önemli. Dolayısıyla tüm dünyada IELTS sınavlarına hazırlık yönünde bir ekonomi oluşmuş durumda. IELTS, genel ve akademik olmak üzere iki ayrı türde düzenleniyor. Genel sınav göçmenlik ve genel düzeydeki İngilizce bilgisini test ederken, akademik ise üniversitelere giriş esnasında yabancı dil seviyesinin tespiti için kullanılıyor. Listening (dinleme), reading (okuma), writing (okuma) ve speaking (konuşma) bölümlerinden oluşan sınav yaklaşık olarak 2 saat 45 dakika sürüyor.
- Listening: Listening’de her bölüm 10 sorudan oluşmak üzere dört bölümde toplamda 40 adet soru bulunuyor. Bilgisayarlı sınavda tüm sorular 30 dakikada tamamlanıyor. Yazılı sınavda ise cevap anahtarına tüm cevapların geçirilmesi için fazladan 10 dakika veriliyor. Sınav esnasında konuşmaları sadece bir defa dinleme hakkınız bulunuyor. 40 sorudan minimum 35/36 adet doğru cevaplarsanız 8 bandında puanınız oluyor. Nokta, virgül, harf hatası gibi durumlarda cevaplarınız yanlış olarak kabul ediliyor. Ayrıca sorunun istediği sınırlarda cevapları yazmanız gerekiyor. Örneğin soruda tek bir kelime ve bir rakam yazmanız isteniyorsa, iki kelime yazdığınız zaman cevabınız yanlış olarak işaretleniyor.
- Reading: Reading bölümünde 3 farklı kısımda toplam 40 adet soruyu bir saat içinde cevaplamanız bekleniyor. Tabii ki bu bölümde Listening’de olduğu gibi yanlışlar doğruları götürmüyor. 40 sorudan 30-32 adet doğru cevaplarsanız 7 bandında puanınız oluyor. Eğer yazılı sınava girerseniz bu bölümde cevap anahtarına tüm cevapların geçirilmesi için ekstradan 10 dakika verilmiyor.
- Writing: Writing bölümünde 2 farklı bölümde İngilizce yazım bilginiz test ediliyor. Task 1 adı verilen birinci bölümde akademik sınav kapsamında bir grafik veya tabloyu yorumlamanız beklenirken, genel sınavda ise günlük hayattaki durumlarda kullanacağınız bir mektup yazmanız isteniyor. Tercihen bu bölüme en fazla 20 dk ayırmanız bekleniyor. Task 2 adı verilen ikinci bölümde ise size sorulan genel anlamdaki bir konuda (eğitimde fırsat eşitliği, çocuklarda bilgisayar kullanımı, küresel ısınma vb). görüşlerinizi kompozisyon biçiminde yazmanız gerekiyor. Bu bölüme 40 dakika ayırmanız tavsiye ediliyor. Genel olarak iki bölümde de noktalama işaretleri dahil grameri nasıl kullandığınız, günlük hayatta az kullanılan kelimelere yer vermeniz, cevaplarınızın tutarlı ve uyum içinde olması ve sorulara tam anlamıyla cevap verip vermediğiniz skorlanıyor. Listening ve reading bölümünden farklı olarak cevaplarınızı bir denetçi kontrol edip puanlıyor.
- Speaking: Speaking bölümü 3 farklı kısımdan oluşuyor. Birinci bölüm havadan sudan konuşma şeklinde ilerlerken, ikinci bölümde denetçinin (examiner) verdiği bir soruya iki dakika boyunca aralıksız konuşarak cevap vermeniz ve üçüncü bölümde de ikinci bölümdeki konuyla ilgili detaylı sorulara yanıt vermeniz isteniyor. 11-14 dakika süren sınav esnasında ses kaydı yapılıyor . Puanlama yine denetmen tarafından akıcılık, uyum, az bilinen kelimelerin kullanılması, gramer bilgisi ve telaffuza göre değerlendiriliyor. Speaking sınavına Listening, Reading ve Writing sınavlarının yapıldığı ana sınav dışında başka bir günde de girebiliyorsunuz.
Kanada’dan göçmen olarak gidebilmek ve kalıcım oturum alabilmek için IELTS sınavındaki her bölümden minimum 6 almak gerekiyor, ancak altın skora Listening’den 8, diğer bölümlerden ise 7 alınca ulaşılıyor. Bu sonuca ulaşınca The Canadian Language Benchmark (CLB) standardına göre 9 almış oluyorsunuz, böylece göçmenlik yolunda önemli bir yol kat ediyorsunuz.
IELTS konusunda dünyanın birçok farklı ülkesinden farklı sorular alıyorum, birçoğu da kesinlikle doğru bilinen yanlışlardan oluşuyor. Gelin bu yanlışları birlikte inceleyelim.
Soru: IELTS’in genel İngilizce bilgisiyle ilgisi yok. Günlük hayata dair unsurlar barındırmıyor.
Cevap: IELTS her ne kadar özel bir hazırlık gerektiriyor gibi görünse de aslında, günlük hayattaki İngilizce’nin bir yansıması. Dolayısıyla Türkiye’deyken ne kadar çok BBC izler, İngilizce podcastler dinler ve İngilizce konuşma fırsatlarını kaçırmazsanız ek bir alıştırma yapmanız gerek yok.
Soru: Türkiye’de ve Asya ülkelerinde IELTS’in konuşma bölümünden yüksek alma imkanı varken, Kanada ve Amerika’da bu imkan neredeyse sıfır.
Cevap: Kesinlikle doğru değil. Her iki ülke de denetçilerin konuşma stilleri vb aynı standartta.
Soru: IDP’de IELTS’e girenler British Council’de girenlere göre daha yüksek alıyor.
Cevap: Bu konuda da herhangi bir netlik olmasa da, bana soracak olursanız sınava IDP’de girmenizi öneririm. IDP’nin Türkiye ofisindeki arkadaşların samimiyeti ve düzeni ile Kanada’daki görevlilerin davranışları bana daha samimi geldi. Hem İstanbul’da hem de Toronto’daki IDP ofislerine doğrudan metro ile gidilebilmesi de cabası 🙂
Soru: Bilgisayarlı sınav daha zor, üstelik yeni olduğu için daha sıkıntılı.
Cevap: Bu konu kişiden kişiye göre değişiyor. Örneğin sürekli laptop ile çalışmaya alışkınsanız ve her işinizi bilgisayar ve cep telefonuyla görenlerdenseniz bilgisayarlı IELTS daha kolay gelebilir. Ayrıca bilgisayarlı IELTS’de writing bölümünde kelimeleri saymanıza gerek kalmıyor, çünkü sistemde siz yazdıkça toplam kelime sayısı görünüyor. Listening bölümünde kullanılan kulaklıklar da her iki ülkede de yazılı sınavdaki kulaklıklara göre daha başarılı. Dolayısıyla konsantrasyon sıkıntısı yaşamıyorsunuz.
Gelelim tavsiyeler bölümüne…
Google’da yapacağınız bir araştırma da IELTS konusundaki danışmanların ve tavsiye verenlerin ne kadar çok olduğunu görürsünüz. Tabiiki çok değerli eğitmenler de var, ancak bunun yanında IELTS dersi verdiğini söyleyip de kesinlikle sizleri yanıtlamaya çalışan hocalar da var.
Size tek ve en önemli tavsiyem IELTS konusunda eğitmenlik yapan kişinin son iki senede IELTS’den en az 8777 (LRWS) aldığını belgeleyen sınav dokümanının orijinalini sizinle paylaşması. Maalesef internette birçok ESL (english as a second language) eğitmeni IELTS koçluğu verdiğini söylüyor, ancak iş sınav belgelerini göstermeye geldiğinde bir şekilde bahaneler bulunuyor. Tabiiki hocanın IDP’den verilmiş ve IELTS eğitimi verebileceğini belgeleyen güncel tavsiye mektubu olması da önemli.
IELTS genel sınavı konusunda destek isterseniz yalcin [@} myparmaksiz.com dan yazmanız yeterli.