Beyaz Yakalıların Beceri Eksikliği ve Öneriler

Beyaz Yakalıların Önlenemeyen Beceri Eksikliği

OECD’nin 2012’den bu yana yayınladığı OECD Becerileri Stratejisi raporu küreselleşme, dijitalleşme, nüfus yaşlanması ve göç gibi mega akımlar hakkında ülkelerin durumlarını göz önüne seriyor.  Mayıs 2019’da yayınlananan raporda Türkiye hakkında çarpıcı analizler yer alıyor.

Rapora göre:

  • Genç nüfusun beceriye göre sıralamasında Türkiye en düşük %20 kategorisinde Slovakya, Şili, Litvanya, Meksika gibi ülkelerle aynı kategoride yer alıyor.
  • Yetişkinlerin geniş bir beceri setine sahip olup olmadıklarını ölçen kategoride ise yine Slovenya, Şili gibi ülkelerle birlikte en düşük %20 içinde yer alıyoruz.
  • İnovasyon ile teşvik edilen beceri kullanımı sıralamasında da yine en düşük %20’lik kategoride yer alıyoruz.
  • Rapora göre Türkiye’deki yetişkinler, becerilerini işyerlerinde ve günlük hayatta diğer OECD ülkelerine nazaran daha az kullanıyorlarlar.

Özetle hem gençlerimizden hem de yetişkinlerimizden tam bir performans alınamadığını görüyoruz. Bu raporda OECD’nin özellikle vurguladığı, ülkemiz insanının beceriksiz olduğu değil, ancak becerisini tam olarak ortaya koyamadığı yönünde. Hani veliler derler ya: “Bizim çocuk aslında çok zeki, ancak çalışmıyor, bir çalışsa etrafın tozunu attıracak”….2019’da hala bu durumun geçerli olduğunu görmek ve geçmişten günümüze yeterince ilerlemenin olmadığını görmek de üzüm bir durum.

OECD ne tavsiye ediyor?

Burada OECD’nin devlet ve topluma tavsiyelerinden değil de, bireysel olarak başarılabilecek tavsiyelerine yer vermek istiyorum.

OECD:

  • Yetişkinlerin de öğrenmeye devam etmelerini,
  • Öğretmenlerin hayatları boyunca öğrenmeye devam ederek öğrencilerini beslemelerini ve
  • Yetişkinlerin öğrenme sürecinde teknolojiden olabildiğince faydalanmasını tavsiye ediyor.

Beyaz Yakalılar bilgi ve becerilerini nasıl artırabilirler?

Linkedin profiliminin takipçi profilinin daha çok üniversite öğrencileri ve genç profesyoneller olduğunu bilerek bu konudaki tavsiyelerimi sıralayacağım. Bu arada konumuz bir işte profesyonel olarak çalışmak veya girişimci olarak kendi işini yaparak gelişim değil. Her iki kariyer yolunda da olsanız dünyadaki eğilimlerle paralel olarak kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

Hibrid İş Tanımları

Bilgi ve becerilerin artırımında odaklanılması gereken yegane konuların başında günümüzün hibrid (melez) iş tanımları geliyor. Hibrid iş tanımları, daha önceden bir özgeçmişte bir arada göremeyeceğimiz sert (hard) ve yumuşak (soft) beceri kümelerinin aynı kişide yer almasıyla oluşuyor. Yaratıcılık, ikna kabiliyeti, birlikte çalışma, uyum sağlama ve etkili zaman yönetimi gibi yumuşak becerilerin yanında analitik karar alma, makine öğrenmesi, UX tasarımı, büyük veri yönetimi, dijital pazarlama gibi sert beceri setlerinin de aynı anda beklendiği kişiler hibrid iş tanımlarında aranıyor.

Örneğin pazarlamayla ilgili bir pozisyona başvurduğunuzda, ikna kabiliyeti, prezantabl olmak gibi becerilerin yanında, firmalar artık sizden veri tabanlarında SQL komutlarıyla sorgulama yapmanızı, en azından giriş/orta seviyeside Python bilmenizi, Tableau veya Google Data Studio’da görselleştirme yapabilmenizi de istiyor. “Ben yöneticiyim…, bu işleri başkasına yaptıracağım”… diyebilirsiniz, ancak bu araçların kullanımını bilmeden isteklerinizi yeni nesil iş analistlerine, pazarlamacılara aktarmanız da birçok problem doğuracaktır. “Ne kadar da fazla şey istiyorlar” diyebilirsiniz, bu durumda da daha az talepkar işlerde daha düşük pozisyonlar ve paketlerde çalışmayı kabul etmeniz gerekiyor.

Peki ama bu yetenekleri nasıl ve nerede elde edeceksiniz?

MBA Türkiye

Yumuşak becerilerini geliştirmek isteyenler için ilk tavsiyem, hızla bir tezsiz MBA yapmaları olacaktır. Bir senelik ve 3 dönemden oluşan bir MBA programı sayesinde hem geçerli bir diplomanız olacak, hem yumuşak becerileri elde edecek, hem de sizinle aynı kafa yapısında olan birçok profesyonel ile iletişime geçmiş olacaksınız. Özel üniversitelerden Bahçeşehir ve Altınbaş, devlet okullarından da Yıldız Teknik Üniversitesi ve İTÜ’yü tavsiye ediyorum. Bahsettiğim dört okulda İstanbul’da şehrin tam merkezinde yer almaları, metro, metrobüs ve deniz ulaşımına yakın olmaları, akademik seviyeleri ve uygun programları ile öne çıkıyor.

Vakti olmayanlar ve iyi derecede İngilizce bilenler için de birçok alternatif çözüm bulmakta.

Burada yer alan eğitimlerle etkili iletişim, etkili dinleme, kritik düşünme vb.10 farklı yumuşak beceride kendinizi geliştirebilirsiniz. Linkedin Learning’deki tüm eğitimlere Linkedin premium üyeliği ile ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz. Udemy, EDX vb gibi platformlara göre en büyük farkı, eğitimcilerin kesinlikle sıkı bir değerlendirme sonrasında seçilmesi. Videoların kalitesi, metinler ve egzersiz malzemeleri tek başınıza ilgili konuda ustalaşabileceğini şekilde hazırlanmış.

Datacamp Python, R, SQL ve Spreadsheet teknolojilerini pratik yaparak hızla öğrenebileceğiniz bir platform. Birçok eğitim ücretsiz, ancak senelik 99 USD üyelik seçeceği ile tüm eğitimlere ulaşabiliyorsunuz.”Data Science for Managers”, konu hakkında hiç bilgisi olmayanların öncelikle kavrama hakim olmalarını sağlayan ve benim de giriş seviyesinde tavsiye ettiğim bir eğitim.

Bilmeyenler için OECD:

OECD Nedir OECD yani Türkçe adı ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, dünyanın her bir ülkesinde daha iyi yaşamlar için daha iyi politikalar oluşturma amacıyla kurulmuş uluslararası bir organizasyon. 1961’de Paris, Fransa’da kurulan OECD üye ülkeler, politika yapıcılar ve sivil toplum kuruluşları ile, uluslararası normal oluşturmak ve çeşitli sosyal, ekonomik, çevresel zorluklara kanıtlanabilir ve geçerli çözümler bulmak için çalışıyor. Ülkelerdeki ekonomik durumun iyileştirmesinden yeni iş alanları oluşturulmasına, eğitim sistemlerinin güçlendirilmesinden vergi kaçakçılığının önlenmesine kadar birçok konuda analizler, en iyi uygulamalar ve standart belirleme çalışmaları için bir kaynak görevi görüyor. 36 üye, 2 aday üye ve 5 kilit ortak ile toplam 43 ülkenin oluşturduğu OECD Afrika, Avrasya, Latin Amerika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Güney Doğu Avrupa, Güney Doğu Asya olmak üzere 6 farklı bölgede çalışmalarına devam ediyor.

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d bloggers like this: