Alan Kay bilişim alanında günümüzde kullandığımız çoğu teknolojinin mucitlerinden. Tabletler, notebooklar, grafik arayüzler vb. henüz çoğumuzun odağında yokken Xerox PARC (Palo Alto Araştırma Merkezi)’dan başlayarak Apple, Disney ve HP’de birçok faydalı teknolojinin gelişimini sağladı.
Alan Key, Startup School’daki “How to Invent the Future I ve II” adlı videolarında, dünyayı nasıl görmemiz gerektiği ve mevcut pazara göre değil de, gelecekte endüstri oluşturacak girişimlere nasıl odaklanmamız gerektiği konusunda harika bir sunum yapıyor.
Steve Jobs’un da Alan Key’in “Yazılım konusunda gerçekten ciddi olanlar, kendi donanımlarını yapmalıdırlar” (“People who are really serious about software should make their own hardware”) sözüyle açılışını yaptığı 2007’deki IPhone lansmanından anlayacağımız üzere, Alan ve Xerox Parc’taki arkadaşları, neredeyse 30 yıl önce şu anda kullandığımız birçok teknolojiyi icat etmişler. Alan, 1968 yılında Dynabook ismini verdiği günümüzün tablet bilgisaylarına benzeyen cihazı da tasarlayan kişi. Henüz 1970’lerde kablosuz interneti, ince LCD’si, klavyesi ve stylus’u olan Dynabook, tamamen çocukların bilişssel yeteneklerinin gelişimine odaklanmış.
Alan’a göre:
– “Görmeyi” öğrenmemiz için öncelikle kör olduğumuzu idrak etmemiz gerekiyor.
– Rüya olarak gördüğümüz birçok şey aslında gerçek.
– Dünyayı çok farklı gören kişileri çılgın olarak adlandırabilirsiniz, ancak dünyayı “gerçek” haliyle anlamak için çılgın olmak gerekiyor.
– Öncelikle bakış açısısının değişimi şart, bu da kesinlikle geleneksel yöntemlerle eğitimden hızla kaçmayı gerektiriyor.
Peki bakış açımızı nasıl değiştirebiliriz? “Inside the box” durumunda iken nasıl “thinking outside the box” durumuna geçiş yapacağız ?
Benim bu konudaki önerim: Çok okumak ve gezmek…
Jan Koum WhatsApp’ı kurmadan önce yaklaşık bir yıl boyunca dünyayı dolaşmış.
Steve Jobs’un, 1975’de Hindistan’a yaptığı yolculuk birçok konuda farklı düşünmesini sağlamış.
Sonuç olarak “Tebdil-i mekanda ferahlık vardır”. İnsan yer değiştirince ferahlar, tekrar yaşama sevincine kavuşur, farklı projelere kafa yorar, geleceği düşünerek icat eder…