Aklınızda internet girişiminiz için belirli belirsiz fikirler var, ancak bu fikirleri nasıl ürün haline getireceğinizi bilmiyorsunuz…
Start Up School’un “How to Build a Product I” videosunda Justin.tv’nin kurucusu ve YC’in CEO’su Michael Seibel, Reddit’in kurucusu Steve Huffman ve Twitch’in kurucusu Emmett Shear ürün geliştirme konusunda kendi tecrübelerine dayanarak faydalı öneriler sunuyor.
Tavsiyelerden ilki ürün geliştirmeyi freelancer’a veya başkasına bırakmamak. Düşünün ki aklınızda roman yazmak var, ancak yazım için başkasını kiralıyorsunuz. Fikri olup da yazılımı başkasına sıfır bilgiyle yaptırmak tavsiye edilmeyen bir yöntem olarak belirtiliyor.
Emmett Shear‘a göre ürün geliştirirken ya kendinizi, ya da kullanıcınızı “asıl hedef kitle” olarak düşünürsünüz. Emmett’e göre kendi beğeneceğiniz ve kendinizin ihtiyaç duyduğu bir konudaki ürünle uğraşmak kesinlikle daha mantıklı.
MVP yani “Minimum Viable Product” ise ikinci bir önemli konu. Yani pazara giriş yapmanız için mutlaka süper özelliklere sahip bir ürünü geliştirmeyi beklememeniz gerekiyor. Kullanıcıların fikriniz hakkında bilgi sahibi olacağı ve fikrinizi tutup tutmayacağını anlayabilecek en az özellikli bir ürünün hızla piyasaya sürülmesi çok önemli.
Bazen fikrinizi basit bir wordpress sayfası, veya bir youtube videosuyla anlatmak da iyi bir yol olabilir. Tabiiki MVP için mutlaka işe başlamadan önce kendinize termin de belirtmeniz gerekiyor.
“How to Build a Product I”, videosunun ilk bölümüne buradan, Start Up School müfredatının tamamına da buradan ulaşabilirsiniz.
“How to Build a Product II” adlı videoda ise Box‘un CEO ve kurucusu Aarol Levie yer alıyor. Aarol Levie, Steve Jobs, Bill Gates, Michaell Dell’den örnek alarak üniversiteden ayrılıp 3 arkadaşıyla birlikte garaj formatındaki firmasını kumuş. B2C yerine B2B yani, işletmelere yönelik ürün geliştirmek üzerine kafa yormuş. İşletmelere yönelik kurulacak girişimler için büyük potansiyel olduğunu öngören Levie’ye göre medya firmasıysanız Netflix’ten, canlı organizmalarla ilgili çalışıyorsanız 23andme’den, finans alanında çalışıyorsanız Stripe’dan, otelcilik alanında çalışıyorsanız Airbnb’den korkmalısınız.
Aarol Levie’nin girişimler için diğer tavsiyeleri de şu şekilde: (Bu tavsiyelerin özellikle işletmeler için geliştirilen ürünler için olduğunu unutmayalım)
– Başlarken ürüne bir çok özellik ekleme konusundaki dürtünüze hakim olun. Çok basit bir şekilde başlayın.
– Megatrendleri çok iyi izleyin ve ürününüzü ilgili trend henüz popülerleşmeden önce oluşturun.
– Ürününüz kendi kendini satmalı. Satışçılar ürünü tanıtmak için değil de sözleşmeyi kapatmak için kullanılmalı.
– Fütürüsitik müşterilerle daha çok zaman harcayın, geleneksel müşterilerden kaçın.
– Modüler bir ürün tasarlayın.
– Önce kullanıcıyı düşünün, müşteriyi değil.
– Kullanıcıların ileride isteyebileceği tarzda ürünler, özellikle hakkında kafa yorun. Şimdiki istekleri ve talepleri pek dert etmeyin.
“How to Build a Product III” dersinde Plan Grid Kurucusu Tracy Young, SaaStr fonundan Jason Lemkin, Lob’un kurucusu Harry Zhang ve Docker’dan Solomon Hykes yer alıyor. Derste, doğru personelin işe alınması ve personelle ilişkilerin yürütülmesi en önemli konulardan biri olarak belirtiliyor. Bir diğer önemli konu da yeni müşterilerin/kullanıcıları hangi yolla ürüne geldiği. Tracy Young’a göre her ne kadar facebook ve adwords reklamları verseler de yeni müşteriler genel de kulaktan kulağa fısıltı gazetesiyle geliyor. Start up ların her ne kadar iyi yatırımlar almış olurlarsa olsun, büyük firmalarla nasıl rekabet edebildikleri de önemli. Solomon Hykes’da göre büyük firmalarda çalışan personeller kariyer planları ve altlarında kaç kişinin çalıştığı gibi konularla vakit kaybederken dışarıda ne olup bittiğine odaklanamıyor. Dolayısıyla odaklanmış bir kurucu takımı olan girişimler her zaman büyük firmalardan daha başarılı olma şansına sahip.
“How to Build a Product IV” dersinde ise WhatsApp’ın kurucusu Jan Koum yer alıyor. Jan’ın hikayesinde bazı ilginç noktalar var ki, şimdiye kadar ki diğer girişimcilerde rahatça anlaşılabiliyor. Bunlardan en önemlisi “İlkler arasında olabilmek”. WhatsApp kurulduğu zaman IPhone yeni çıkmış ve AppStore’da en fazla 2.000 uygulama varmış. Ayrıca Silikon Vadisi’nde çalışanların %90’unda son model IPhone olduğu için genel de diğer cihazlara yönelik uygulama fikirleri yavaş geliştiriliyormuş. Jan Koum Nokia telefonlara Python ile uygulama geliştirilebileceğini keşfetmiş, böylece Nokia, Blackberry ve diğer cihazlara için de aş zamanlı uygulama geliştirmişler.
Önemli noktalardan biri de girişimcilik macerasına girmeden önce Jan Koum ve diğer kurucu dostunun Yahoo’da 8-9 senedir birlikte çalıştıkları, ayrıldıklarında Yahoo’dan yüklü miktarda para ve hisse aldıkları, dolayısıyla da bu rahatlıkla 1 sene için çalışmamayı seçip, dünyanın birçok ülkesini gezme fırsatı buldukları.
Eğer şirketinizde uzun süre çalışıyorsanız, iyi bir tazminatla çıkıp, dünyayı dolaşıp, sonrasında girişimciliğe adım atmak fena bir fikir değil..
Çok güzel bir yazı olmuş Yalçın Bey. Özellikle son cümle insanı heyecanlandırıyor;’Eğer şirketinizde uzun süre çalışıyorsanız, iyi bir tazminatla çıkıp, dünyayı dolaşıp, sonrasında girişimciliğe adım atmak fena bir fikir değil..’