2017 senesinde de kariyerinizde ilerlemeye devam etmek istiyorsunuz.  Ancak mevcut işinizin yoğunluğundan ve kursların yüksek fiyatlarından dolayı eğitim almaya çekiniyorsunuz. Ayrıca birçok farklı fiyat ve eğitmen kafanızı karıştırıyor.

Hiç üzülmeyin, yalnız değilsiniz 🙂 Önümüzdeki bir kaç makale boyunca sizlere kariyerinizde hızla ilerlemenizi sağlayacak eğitim platformlarını tanıtacağım. Üstelik bu platformlardan ben de eğitim aldım ve kariyerime ciddi katkılar sağladım.

Size tavsiye edeceğim ilk eğitim platformu EDX.

EDX, Harvard Üniversitesi ve MIT tarafından 2012’de kurulan bir online eğitim platformu. Akademik camiada MOOC (Massive Open Online Course) olarak bilinen online kursların bulunduğu bir site. Dünyanın en iyi üniversitelerinin verdiği birçok kursu ücretsiz almak ve kurs sonunda sertifika kazanmak mümkün. Hatta bu kursları ilgili üniversitede kredilendirme şansınız bile var.

EDX’in dünya çapında 90’dan fazla partneri var.  EDX’in kar amacı gütmemesi ve açık kaynak olması kendini diğer online eğitim platformlarından ayırıyor. Şu ana kadar 950’den fazla kurs açılan EDX’te, 2.300’den fazla eğitimcinin verdiği kurslar alınabiliyor ve 840.000’den fazla sertifika alınmış durumda.

Ülkemizde etiket hala çok önemli. Foursquare, Swarm’da en çok check-in’in yapıldığı ülke Türkiye. Yani “dostlar alışverişte görsün” özdeyişinin en çok yaşandığı ülke olan Türkiye’de, aşağıdaki üniversitelerden alacağınız bir sertifikanın CV’nize / Linkedin profilinize sağlayacağı yararı anlatmama gerek yok sanırım.

Aşağıda EDX’ter yer alan başlıca üniversitelerin sayfalarına doğrudan ulaşabilirsiniz.

EDX’te üniversitelerin dışında IMF (The International Monetary Fund)  ve Microsoft gibi kuruluşların da kursları bulunuyor.

EDX’teki kurslar 3 farklı sertifika programı halinde alınabiliyor.

1) Micromasters Programları:  Bu programda yüksek lisans ve doktora seviyesinde kurslar bulunuyor. Öğrenciler micromaster programlarında aldıkları dersleri, yüksek lisans veya doktora eğitiminine başlarlarsa saydırabiliyor. Böylece yüksek lisans/doktora yı daha hızlı ve uygun fiyatla yapmış oluyorlar.

MIT-Tedarik Zinciri Yönetimi, RIT- Proje Yönetimi ve Thunderbird – Uluslararası İşletme Yönetimi eğitimleri şu anda en çok rağbet gören micromasters sertifikasyon programları arasında.

Örneğin MIT’nin Tedarik Zinciri Yönetimi programında Tedarik Zincirinin Temelleri, Tedarik Zinciri Tasarımı, Tedarik Zinciri Dinamikleri , Tedarik Zinciri Analitiği ve Tedarik Zinciri Teknolojileri  olmak üzere 5 adet kurs bulunuyor. Her biri 100-150 USD arasında değişen fiyatlara alınabilen kursları 8-14 hafta arasında tamamlayabiliyorsunuz. Her bir kurs için de haftada ortalama 8-10 saat ayırmanız gerekiyor. Ülkemizdeki yüksek lisans programlarının da 14 hafta ve bir dersin sadece sınıfta konu anlatımının 3 saat olduğu düşünülürse, ödev ve projeler dahil 8-10 saat gayet makul bir süre.

2) Profesyonel Sertifikalar:  Micromasters programlarından farklı olarak üniversiteden kredi saydırabilme özelliği bulunmuyor. Ancak günümüz iş dünyasının taleplerine daha yakın eğitimler yer alıyor.

Şu anda en çok öne çıkan profesyonel sertifika programları Wharton’un Dijital Pazarlama programı ve Microsoft’un Veri Bilimi programı. Wharton’un Dijital Pazarlama programında 4 farklı kurs bulunuyor. Her birinin fiyatı 585 USD. Bana soracak olursanız öncelikle “Kurumunuz için Dijital Pazarlama, Sosyal Medya ve E-Ticaret” kursunu alabilirsiniz. Kursu Wharton’un deneyimli pazarlama profesyoneli David Bell veriyor.

3) XSeries Programları: Micromasters programlarından ve profesyonel sertifikalardan daha uygun fiyata alınabilen XSeries programları belirli konularda uzmanlaşarak hap kıvamında eğitim almak isteyenler için.

Berkeley’in “Pazarlama Analitiği ” ve Harvard’ın “Yaşam Bilimleri için Veri Analizi” eğitimleri öne çıkan XSeries programlarından.

Bunun dışında EDX’in kataloğunda yer alan 950’den fazla kursu yukarıdaki herhangi bir programa bağlı kalmadan alabiliyorsunuz. Örneğin Harvard’ın “İstatistik ve R kursu” her hafta 2-4 saat arası çalışılarak 4 haftada biten bir kurs. Kursu bitirip gerekli sınavları da geçince sertifika alabiliyorsunuz. Ancak bu sertifika doğrulanmış değil, yani Harvard veya EDX kursu kimin aldığını ve sınavları kimin geçtiğini bilmiyor. Sertifikanın kredibiletisini artırmak için 50 USD daha verip, pasaportunuzu veya sürücü belgenizi (ingilizce açıklamalı olmalı) sisteme yüklüyosunuz, böylece sistem sertifikada yer alan isimle pasaport/ehliyet üstündeki ismi karşılaştırıyor ve size onaylı sertifika hazırlıyor. E-devletten alınan belgeler gibi , sertifikanın doğruluğunu da yine üzerinde bulunan link ile konfirme edebiliyorsunuz.

Ben de ilk EDX sertifikamı 2015’de MIT’den aldım .Burada da görebileceğiniz gibi Girişimcilik 101 eğitimini bitirdim, ardından pasaportumu sisteme yükledim ve 100 USD’de ödedikten sonra konfirme sertifikamı gönderdiler.

Size de şimdiden EDX eğitimlerinde bol şans 😉