İstanbul’un Dijital Kimliği Nasıl Olmalı ? başlıklı sunumumla Bilişim Zirvesi‘nin 23 Kasım 2016 Çarşamba günkü programında ben de yer aldım. 22 ve 23 Kasım tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirve’nin 2. gününde, “Dijital İstanbul” konseptli Cibali 1-2 salonunda Levent Karadağ’dan sonra İstanbul’un önündeki dijital fırsatları anlatan bir sunum yaptım.
Sunumda sanal gerçeklik (virtual reality), google cardboard uyumlu uygulamalar ve artırılmış gerçeklik (augmented reality) hakkında İstanbul’un önündeki fırsatlardan bahsettim.
İstanbul’un önündeki en büyük fırsatlardan ilki “Sanal Gerçeklik” uygulamaları. Örneğin Google’ın geçtiğimiz yıl iOS ve Android için yayınlanan Arts&Culture uygulamasındaki güncelleme ile, dünya çapında yüzlerce müzede telefonunuz aracılığıyla sanal bir gezinti yapabiliyorsunuz.
Arts&Culture’ın yeni sürümü, Google Cultural Institute‘ün son beş yıldır dünya çapında binden fazla kültür-sanat kuruluşuyla birlikte yaptığı çalışmanın bir ürünü. 70’dan fazla ülkeyi içeren çalışmayla, müzelerde sergilenen iş ve eserleri keşfedebiliyorsunuz.
Uygulama ile entegre çalışan Google Cardboard ile müzelerde 360 derece turlama imkanına sahipsiniz.
Şu ana kadar Türkiye’den 12 kuruluş Google Arts & Culture’a kaydolmuş, ancak devlet kurumlarının ve kültür bakanlığının da bu projeye el atması gerekiyor. Örneğin neden bir Ayasofya, Türk ve İslam Eserleri müzesi ve Şanlurfa’da bulunan Stonehenge’den 7.000, mısır piramitlerinden ise 10.000 yıl önce inşaa edildiğine inanılan Göbeklitepe bu projede yer almıyor?
İstanbul’un önündeki en büyük fırsatlardan ikincisi yine “Google Cardboard” ile entegre çalışan “kültür ve sanat” deneyim uygulamaları.
Inside Abbey Road uygulaması dünyanın neresinde olursanız olsun, İngiliz rock müziği ikonlarından efsanevi Abbey Road Stüdyolarını ziyaret etmenizi sağlıyor. Stüdyodaki odaları tarihi görseller ve videolar eşliğinden gezebiliyor ve stüdyodaki cihazlarla oynayabiliyorsunuz.
Beatles, Adele, Oasis, Coldplay gibi grupların kayıt yaptığı stüdyoyu evinizden gezebilmenin heyecanı bambaşka.
Klasik ve modern manada Türk müziğine etki eden İstanbul’daki tarihi mekanların da farklı Google Cardboard uygulamalarıyla dünyaya tanıtılması için önümüzde büyük fırsat bulunuyor.
İstanbul’un önündeki en büyük üçüncü fırsat ise “Artırılmış Gerçeklik” uygulamalarıyla geliştirilmiş sinematografik deneyimler.
Artırılmış gerçeklik ya da İngilizce adıyla augmented reality uygulamaları sayesinde İstanbul’da çekilen filmlerden sahneler, ilgili lokasyonda özel uygulamalar sayesinde gösterilerek, turistlere bambaşka bir deneyim sağlanabilir. Tabiiki hepsinden önce İstanbul’un farklı bölgelerinde geçen ve dünyaca bilinen filmlere ihtiyacımız var 🙂