Rich Snippets Nedir Ne Değildir?

Snippet’in Türkçe manası zargan.com’da “ufak parça” olarak geçiyor. Google.com.tr’ye  “what does snippet mean” yazdığınız zaman da “A small piece or brief extract” cevabını alıyorsunuz.

Google arama sonuçlarında çıkan ve ilgili sitenin title’ını, siteden 1-2 cümle yazıyı ve URL’yi gösteren bölüme de snippet, bir başka deyişle “text only” snippet deniyor. Bu snippetlerde aradığınız sayfa hakkında özet bilgiye sahip oluyorsunuz. Dolayısıyla ilgili sayfanın “tık alması” snippetin ne kadar düzgün yapılandırıldığıyla ilişkili. Google arama sonuçlarındaki text snippetlerinizde <Title> ve <meta name=”Description”> tagleriyle oynayarak  “call to action” yani “harekete geçirici” ifadeler ekleyebilir, böylece ziyaret sayınızı artırıp bir sonraki aramalardaki sıralamanızı artırabilirsiniz 🙂

Bir de Rich Snippets dediğimiz, ilgili sayfanın içeriği hakkında kullanıcılara daha çok bilgi veren snippetler var. Rich snippetlerin Google arama sonuçlarında görünmesini sağlamak için yapmanız gereken tek şey, Google’ın sitenizin tipine göre sağladığı kodları sayfalarınıza eklemek.

 

Sayfanızın tipine göre ekleyeceğiniz kodlara buradan bakabilirsiniz.

Rich snippets kodlarını sayfanıza ekledikten sonra yine Google Web Master Tools’da bulunan form yardımıyla, Google’a rich snippets entegrasyonunu tamamladığınızı haber veriyorsunuz. Kodlamanız uygunsa kısa bir süre sonra rich snippetler Google SERP sonuçlarında görülmeye başlıyor. Türkiye’deki ilk e-ticaret rich snippets uygulamasını hayata geçirmiş biri olarak bazen rich snippetlerin eklendikten 1 sene sonra Google’da görülmeye başladığı durumlar olduğunu da söyleyebilirim.

Google’ın özellikle Türkiye’deki büyük sitelerin rich snippetlerini manuel olarak aktifleştirmesi için oluşturduğu bir takımı var. Bu takımın başındaki arkadaş Türkiye’de ziyaretçisi fazla sayıda olan kurumsal sitelerin isimlerini benden istedi. Sizin de eğer aylık 1,5 milyonu geçen benzersiz ziyaretçiniz varsa ve rich snippets entegrasyonunu yaptıysanız , myparmaksiz [et] gmail.com adresine bir mail atıp sitenizin hızla değerlendirilmesini sağlayabilirsiniz.

Vakit bulabilirsem önümüzdeki haftalara bir Google + Hangout düzenleyip, Google’un bu işlerle ilgilenen Türkiye sorumlusunun bizzat rich snippets hakkında online bir sunum yapmasını sağlayacağım.

Guide to Rich Snippets by BlueGlass Interactive on SEOmoz

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d bloggers like this: