Google arama sonuçlarında pdf dokümanlara da yer verildiğini uzun süredir biliyorduk.
Ben de eğitimlerimde özellikle B2B alanında çalışan firmalara hızla SEO çalışmalarına başlamaları için PDF optimizasyonunu öneriyordum.
Google’da web master bloğunda bu konuya el atınca, tekrardan PDF optimizasyonuna yer vereyim dedim.
Google, 2001’den bu yana PDF ve diğer uzantı türlerindeki dosyaları indexlemeye çalışıyor. Bu konuda da oldukça başarılı. Örneğin Google’a “seo starter guide” yazarsanız ilk olarak kendi sitesinde yer alan bir pdf dokümanı gösterdiğini göreceksiniz. Demek ki sadece bir pdf dokümanı ile bile ilk sırada çıkmak mümkün.
Öncelikle PDF indexlemeyle ilgili sıkça sorulan bazı sorular ve cevaplarına bakalım:
1) Google her türlü PDF dokümanını indexleyebiliyor mu?: Hayır, ancak şifrelenmemiş ve kopyalama yöntemiyle üzerindeki textleri mouse ile seçilebilen dokümanları indexleyebiliyor. Google, botlarının sahip olduğu OCR algoritması sayesinde PDF içerisindeki metinler okuyabiliyor.
2) Google PDF içerisindeki resimleri indexleyebiliyor mu?: Hayır, çünkü resimler PDF dosyasının içerisinde yer alıyor, sunucuda durdukları bir klasör yok. Alt veya title tagını pdf içerisindeki bir resim için kullanamıyoruz, dolayısıyla SEO amaçlı pdf dokümantasonu oluşturacaksanız sadece görsellik için küçük resimler kullanmanızı öneririm.
3)PDF içerisindeki linkler takip edilebiliyor mu?: Evet. Durum aynen bir HTML sayfasında olduğu gibi. Dolayısıyla PDF doküman üzerinden PR geçişi de sağlanabiliyor. ancak bu linklere “nofollow” tagı eklemek tabiiki mümkün değil.
4) PDF’lerimin arama sonuçlarında görünmesini nasıl engelleyebilirim?:
a) Tüm pdfleri bir klasörün altına eklersiniz ve bu klaösür robots.txt dosyasından engellersiniz.
b) PDF’in bulunduğu HTTP headırına X-Robots-Tag: noindex tagı eklersiniz. Bir süre sonra PDF’iniz Google indexinden düşecektir.
c) Google Web Master Tools’da bulunan URL kaldırma aracını kullanırsınız.
5) PDF’ler arama sonuçlarında hızla yükselir mi?: Evet. Denemek için Google.com’da mortgage market review], [irs form 2011] veya [paracetamol expert report] elime öbeklerini aramayı deneyin
6) PDF ve HTML sayfamda aynı içerik varsa, duplicate content kapsamında değerlendirilir mi?: Hala bu tip soruları sorabildiğinize inanamıyorum 🙂 Tabiiki de evet. Ya HTML sayfasına veya PDF’in HTTP Header’ına canonical tag eklersiniz veya sitemap.xml’e terchi ettiğini dosyanın adresini yazarsınız.
Peki SEO amaçlı PDF nasıl oluşturacağız?
Ms Office programlarında oluşturduğunuz dokümanları “save as” yöntemiyle PDF olarak kaydetmemenizi öneririm. Bunun yerine Primo PDF programını kullanabilirsiniz.
Örneğin Salzburg’a tur düzenleyen bir turizm acentasısınız. Tur’la ilgili bir pdf dokümanı hazırlıyorsunuz ve sitenize eklemek itiyorsunuz. Word formatında oluşturduğunuz bu dokümanı, primo pdf ile print edip, yukarıdaki ayarları uyguladığınız zaman, SEO uyumlu bir PDF dokümanı hazırlamış oluyorsunuz 🙂
One thought on “Google SEO PDF Optimizasyonu”