
Akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte cep telefonlarından internete daha çok girmeye başladık.
Iphone OS, Google Android, Windows Mobile, Symbian, Bada ve Blackberry OS işletim sistemine sahip telefonları sıkça kullanır olduk. 1,5 senelik bir Android ve 1,5 aylık bir Iphone kullanıcısı olarak son zamanlarda mobil web’de daha çok vakit geçirmeye başladım.
Dolayısıyla mobil SEO’ya giriş yapmak isteyenler için de başlangıç seviyesinde bir yazı hazırlamak istedim.
SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmalarını basitce “Site içi” ve “Site dışı” olarak ikiye ayırabiliriz. Aslında site dışı optimizasyon kuralları mobil SEO için de geçerli. Ancak site içi optimizasyonda farklılıklar var.
Bu farklılıklara bakmadan önce mobil SEO’yla ilgili iki önemli konuyu hatırlatmakta fayda var.
1) Mobil arama motorları web için geliştirilen arama motorlarına göre daha farklı algoritmalara ve botlara sahiptirler.
2) Mobil sitenizi arama yaptığınız cihazda nasıl göründüğüne göre değerlendirirler. (Birçok farklı cihazın birçok farklı çözünürlüğe sahip ekranı olduğunu düşünürsek işin karmaşıklığını daha da iyi anlarız).

Yukarıdaki 2 kurala rağmen mobil ile normal web üzerindeki SERP sonuçları hemen hemen aynıdır 🙂 Yani extra bir
Bu ayrımı bilerek “transcoding” durumuna da değinmek istiyorum.
Transcoding Nedir?
Arama motorları mobil’deki arama sonuçlarını “transcoding” işlemi sonrasında gösterirler. Şöyle ki:

Mobil cihazınızda herhangi bir arama yaptığınızda, arama motoru “normal web”de üst sırada çıkan bir web sitesini mobil arama sonuçlarında da üst sırada göstermek ister. Ancak bu siteyi üst sırada çıkardığı zaman kullanıcıların sonuçtan memnun olmayacağını bilir, çünkü ilgili site iyi bir kullanıcını deneyimi vadetmemektedir. (Örneğin sitenin boyutu çok büyüktür, Flash ve Javascript gibi mobilde sevilmeyen kodlar sitede bolca bulunmaktadır)
Bu durumda arama motoru, mobille uyumsuz olan siteyi normal bir arama sonucuymuş gibi üst sırada çıkartacaktır. Ancak ilgili siteye tıkladığınızda istediğiniz sitenin “transcode edilmiş” versiyonuna yönlenirsiniz. (Halbuki tıkladığınız arama sonucunun sizi sitenin orjinal versiyonuna götürmesi gerekiyordu). Geçici olarak ilgili arama motoru altındaki bir subdomainde oluşturulan bu sayfa, istediğiniz sayfanın “yontulmuş” (scraped) bir halini göstermektedir. Yontulmuş versiyonda, büyük arka plan resimleri, animasyonlar, videolar, iframe vb. bulunmaz.
Aslında transcoding mobile hiç yatırım yapmayan siteler için iyidir. Çünkü normal web aramalarında üst sıralada çıkıyorsanız, mobilde de çıkarsınız. Ancak Google transcode versiyonunda, önbelleğinde tuttuğu “text only” sayfaları gösterir. Bu durumda sayfanız tamamen tanınmayacak bir halde gösterilebilir.
Aslında Iphone ve Android tabanlı çoğu cihazda “transcode” versiyon gösterilmez. Ancak Blackberry ve Windows tabanlı telefonlar

ile işletim sistemi bulunmayan ancak internete erişimi olan cep telefonlarında bu versiyona sıkça rastlarız. Sitenizi transcode versiyonunun nasıl göründüğüne bakmak için arama sonuçlarında sitenizin sağ alt köşesinde Seçenekler > Mobil kısmına tıklayabilirsiniz. Veya http://www.google.com/gwt/n? adresinde doğrudan tıklayabilirsiniz.
Transcoding’den Nasıl Kurtulabiliriz?
1) No Transform Etiketi: Eğer sitenizin mobil ortamdaki görünümünde tamamen eminseniz, header cache control bölümüne ‘no-transform’ eklerseniz siteniz arama motorları tarafında transcode edilmez. Bu tag sayesinde proxylere ve transcoderlara sitenizin mobil için modifiye edilmemesi gerektiğini söylemiş olursunuz.
<meta http-equiv=”Cache-Control” content=”no-transform” />
2-a) Basit bir Mobil site hazırlayın: XHTML basic veya XHTML mobil’de hazırlayacağınız basit bir mobil site sizi transcoding’den kurtaracaktır.
Örnek: http://m.ebay.com/
2-b) Mobil browserlardan giriş yapıldığında kullanıcılarınıza mobil sitenizi gösterin:
Ziyaretçilerin mobil bir tarayıcıdan geldiğini algılatıp, buradan gelen kullanıcıları mobil sitenize yönlendirebilirsiniz. Burada benim tavsiyem WURLF’dir.
WURLF aslında bir XML dosyasıdır. Java, PHP, Ruby gibi birçok programlama dili ile uyumludur. WURLF’nin config dosyası birçok kullanıcı tarafından sürekli güncellenmektedir.
İlerleyen günlerde site için SEO’nun mobil cihazlar için nasıl yapılandırılacağını ve mobil tagleri anlatacağım 🙂
Kaynak:
Ozellikle mobile sitemap’ler bu noktada cok onemli. Yazi guzel olmus, elinize saglik 😉
Teşekkürler İlyas 🙂