SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Türkiye’de son aylarda hızla yükselişe geçen konular arasında yer alıyor. İnternette hizmet vermeyen firmalar bile web siteleri için SEO’nun önemini kavramış durumda. Google’ın Türkiye’de %95 Pazar payına sahip olmasıda SEO’nun hızlı çıkış yapmasını sağlayan en büyük etken.
SEO konusunda internette birçok faydalı kaynak bulunuyor. Google’ın resmi SEO dokümanlarından, bu alan uzmanlaşmış firmaların bloglarına kadar birçok faydalı kaynağa hızla ulaşabiliyor. Ancak yine de SEO, özellikle bazı SEOcu yani SEO hizmeti verenler tarafından anlaşılması çok zor bir konuymuş gibi anlatılıyor. Sürekli herkes tarafından bilinen tekniklerin yeterli olmadığı anlatılıyor. Peki ama gerçek nedir? Türkiye’de SEO pazarı ne durumda…
SEO Teknikleri konusunda birçok farklı platformda eğitim ve seminerlere veren biri olarak, SEO’nun kurallar anlaşıldığı takdirde aslında o kadar zor olmadığını söyleyebilirim. Eğitim ve seminerlerim de özellikle büyük internet sitelerinin yaptğı basit hataları göstererek katılımcıları yüreklendirmeye çalışıyorum. Birçok eğitimcinin aksine, konuyu en basit şekilde anlatarak, herkezin evine/firmasına döndüğünde bazı basit teknikleri uygulamasını sağlayacak bir yöntem belirliyorum.
Ancak tabiiki SEO’nun tamamına hakim olup, ölçülebilir bir başarı göstermek için bu konuya emek vermek, sürekli testler yapmak gerekiyor. Bu konu için eleman istihdam edemeyen markalara, KOBİ’lere danışmanlık almalarını tavsiye ediyorum, en azından kendi içlerinde bir personel istihdam edeceklerse bile firmaların en azından lk aylarda kesinlikle danışmanlığa ihtiyacı oluyor.
Türkiye’de SEO konusunda hizmet veren başarılı firmalar var, ayrıca freelance olarak çalışan başarılı SEOcular da var, ancak potansiyel o kadar fazla ki yabancı firmalarda Türkiye’ye SEO konusunda yatrım yapmaya başladı. Zafer Özçelik’in başında bulunduğu Aegis Medya, dünyanın sayılı firmalarından I-Prospect’i Türkiye’ye getirdi.
Iprospect’in Türkiye’ye gelmesiyle yabancıların Türkiye’deki SEO ve SEM (Search Engine Marketing- Arama Motoru Pazarlaması) pazarına ilgisini Bloomberg Businessweek bana sordu. Bu konudaki düşüncelerimi BusinessWeek Türkiye’nin 14-27 Kasım tarihli özel sayında okuyabilirsiniz.
Özetle söylecek olursak: SEO ve SEM ülkemizde henüz emekleme aşamasında ve pazar çok büyük. Ancak yeni ekonomide tecrübe’den daha önemli bir konu var ki, o da yenilikleri hızla takip edip, harekete geçenbilmek. Sonuçta SEO ve SEM’le ilgili herşey internette ve bedava. İş sadece sizin istek ve uygulama hızınıza kalmış.
![]() |
BusinessWeek Türkiye-1 |
![]() |
BusinessWeek Türkiye-2 |