Thomas Friedman‘ı, İTÜ’de MBA yaparken International Marketing dersine giren hocamız Ercan Gegez sayesinde tanımıştım. Friedman’ın “The Lexus and The Olive Tree” kitabını bir “case study” çalışmasında değelendirmiştik.
Thomas Friedman, 15 Haziran Salı günü’de Özyeğin Üniversitesi’nin davetlisi olarak İstanbul’daydı. Swissotel’de yapılan etkinliğe giderken, Friedman’ın inovasyon, teknoloji, girişimcilik gibi konulardan bahsedeceğini düşünmüştüm. Oysaki Friedman kitabının tanıtımını yapıp, Türkiye’nin eksen kayması tartışmasına farklı bir boyut getirdi. Friedman konferansında son kitabı “Hot, Flat and Crowded”dan pasajlar okudu, örnekler verdi.
Thomas Friedman, konferans sonrası NYTimes’daki yazısında ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin “uçurum”dan yuvarlamasının engellenmesi için Başkan Barack Obama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı bir hafta sonunda Camp David’e davet etmesini istedi.
Organizasyonu düzenleyen Özyeğin Üniversitesi’ni de yakından takip etmek gerek. Nisan ayında düzenlenen Startup Weekend’in de organizatörlerinden olan Özyeğin Üniversitesi’ni iyi bir kadro oluşturmuş. Umarım eksek kayması yaşamayıp, diğer özel üniversitelerimiz gibi işsiz mezunlar ordusunu genişletecek faaliyetlere girişmezler.