Veri madenciliği uygulamaları sayesinde müşterilerinize özel kişiselleştirilmiş teklifler yapabilir, böylece sadakati artırıp, karlılığı üst seviyelerde tutabilirsiniz.
Müşteri Segmentasyonu:
Davranışsal segmentasyonda müşteriler, ürün/hizmetlerinizi kullanımlarına göre segmente edilir.
Kümeleme algoritmalarında ise davranışsal veri analiz edilir, müşteriler arasında doğal gruplar oluşturulur ve oluşan veri desenlerine göre çözümler bulunur.
Böylece farklı müşteri gruplarına özel stratejiler geliştirilebilir.
Doğrudan Pazarlama Kampanyaları Ne İşe Yarar?
İnternet, e-mail, doğrudan postalama, telemarketing ve diğer kanallar yardımıyla müşteri kayıplarının önlenmesi ve yeni müşteri kazanımı sağlanabilir, mevcut müşteriye daha fazla ürün satışı gerçekleştirilebilir. Cross/deep/up selling kampanyaları ile aynı üründen daha fazlası, ek ürünler, tamamlayıcı ürünler veya alternatif ürünler de müşterilere sunulabilir. Retention (elde tutma) kampanyaları sayesinde de müşterilerin elden kaçması engellenebilir.
Aşağıdaki modeller sayesinde doğrudan pazarlama kampanyalarınızı optimize edebilirsiniz.
- Kazanım modelleri (Acquisition models): Karlı müşteri potansiyelini açığa çıkarmak için kullanılır.
- Cross/deep/up selling modelleri: Mevcut müşterilerin satın alma potensiyellerini ortaya çıkarmak için kullanılır.
- Yıpranma(attrition) ve elde tutma(churn) modelleri : Yıpranan müşterileri kaçmadan önce belirler ve kaçma ihtimallerini sürekli gözlemler.
Prediktif bir model sonuçlarının, doğruluğunun göstergesi olarak lift parametresi kullanılır. Lift, oluşturulan bir model sonucu yapılan seçimlerin, ratsgele seçimlere göre ne kadar iyi olduğunu gösterir.
Yukarıdaki örnekteki model, rastgele yapılan seçimlere oranla 6 kat daha iyi bir sonuç vermiştir.
Siz de müşterilerinizi daha iyi tanımak, davranışsal segmentasyon yapabilmek ve daha karlı kampanyalar geliştirmek için CRM başlıklı yazılarımızı takip edin 🙂