Pegasus ve Online Pazarlama Aktiviteleri | SEO | | Arama Motoru Optimizasyonu | Google AdWords | Google Analytics

Pegasus Havayollarını‘nı özellikle sahibi ve yönetim kurulu başkabı Ali Sabancı‘dan dolayı ilgiyle takip ediyorum. İstanbul’dan Paris’e her şey dahil 50 €’dan başlayan fiyatlarla tarifeli seferler düzenlemeye başladılar.  TV ve gazetelerde reklamlarını görüyordum. Ancak Taksim-4 Levent hattındaki metro istasyonlarına reklam vermiyorlardı.

Pegasus, metro reklamlarına Paris’te daha çok yer vermiş. Paris şehir merkezinde, neredeyse her metro istasyonunda Pegasus’un 80 €’luk Paris-İstanbul seferlerinin reklamı vardı. Pegasus’un reklamlarını Paris metrosunda neredeyse heryerde görmek hoşuma gitti 🙂 Rekabetçi fiyatları sayesinde yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerimizin daha makul seviyelerde kalmasını sağladılar.

Ancak Pegasus’un online alandaki faaliyetlerini hızla geliştirmesi gerekiyor..

1. SEO Çalışmaları: Google.com.tr’de “paris uçak bileti” yazdığım zaman ilk 3 sayfada Pegasus’un sitesine rastlayamıyorum. Harbiye’deki birçok seyahat acentasının sitesi ilk sayfada yer alırken Pegasus’un ilk sayfada çıkmaması üzücü bir durum 🙁
2. AdWords Reklamları: Yine Google.com.tr de “paris uçak bileti” aramasını yapıyorum ve Pegasus’un Adwords reklamı sponsor bağlantılarda 4. sırada yer alıyor.

  • 1.sıradaki cafebilet.com reklamlarını iyi optimize etmiş. Title, URL ve reklam metninde anahtar kelimeler geçiyor. Görünen URL’ye de paris-ucak-bileti yazarak kalite puanının artmasını sağlamış. Ayrıca reklamın yönlendiği sayfa da gayet başarılı.
  • 2. ve 3. sıradaki KLM ve AirFrance’ın neden iki ayrı reklam verdiklerini anlayamadım. Sonuçta ikisi de aynı firma, ancak klm’in reklamlarının daha optimize olduğunu söyleyebilirim.
  • 4. sıradaki Pegasus’un reklamları ise vasat seviyede. Reklam metni’nin içinde aramayı tetikleyecek kelimeler bulunmuyor.Görünen URL’yi http://www.flypgs.com/paris-ucak-bileti şeklinde yazabilirdi. Reklam tıklayınca Pegasus’un ana sayfasında Nereden kısmında “İstanbul-S.Gökçen”, Nereye kısmında ise “Paris-Orly” yazıyor. Bunun dışında kullanıcıları bilet almaya yönlendirecek, “call to action” bir slogan bulunmuyor. Pegasus, cafebilet.com gibi tamamen İstanbul-Paris seferlerine odaklı bir “landing page” oluşturabilirdi.


3. Google Analytics ile Ölçüm: Google Analytics Sertifikasyon sınavına hazırlanırken Google Analytics’in ne kadar güçlü bir online-analiz aracı olduğunu bir kez daha anladım. Maalesef online mecrada yer alan firmalar bu aracı yeterince iyi kullanamıyor.

Pegasus Havayolları’ da http://www.flypgs.com/ sitesinde ziyaretçi ölçümü için Google Analytics kullanmış. Ancak hala eski Urchin kodunu kullanıyorlar. Google Analytics’in e-ticaret, hedef belirleme, ziyaretçi segmentasyonu gibi özelliklerini “daha iyi” kullanabilmeleri için mutlaka yeni Google Analytics koduna geçmeliler.

  • Tek Profil’de Birden Çok Subdomainin kullanılması konusundaki eksiklikler: Pegasus online satış işlemleri için kullanıcıları https://book.flypgs.com/Common/xxx.jsp şeklinde bir adrese yönlendiriyor. Bu sayfanın koduna baktığımız zaman pageTracker._SetDomainName kısmının hatalı yapılandırıldığını görüyoruz. Pegasus “flypgs.com” dan önce nokta (.) kullanmayı unutmuş. Google Analytics’de iki ayrı subdomaini aynı profilde izlemek için yapılması gerekenler in anlatıldığı sayfada açıklanan bu küçük nokta (.) eklenirse bütün site trafik raporlarının birbirine karışması engellenebilir. Flypgs.com book.flypgs.com’da kullandığı pageTracker._SetDomainName satırını diğer sayfalardaki Google Analytics kodunun içine de eklemeyi unutmuş. Halbuki tek profilden subdomainler ölçümlenmeye çalışıldığı zaman her sayfada pageTracker._SetDomainName (“.flypgs.com”)z satırının bulunması gerekiyor. 

  

Pegasus Havayolları‘nın yukarıda anlatığım teknikleri uygulayarak AdWords ve Organik Arama yoluyla gelen dönüşüm oranlarını hızla artıracağını düşünüyorum. Umarım buradan kazanılanlarla İstanbul – Paris uçak bilelerinden biraz daha indirim yaparlar 🙂

20.03.2010 Güncelleme: Anlaşılan Pegasus Havayolları ve/veya AdWords reklamlarını yapan ajans blogumu okumuş ki, AdWords reklamlarında dediğim şekilde optimizasyon yapmışlar. Kalite puanları da yükselmiş olacak ki artık Google Sponsor Bağlantılar’da en üstte çıkıyorlar. 
Pegasus Havayolları AdWords Reklamlarında daha önce eksik olan:

  •  Title’da daha fazla anahtar kelime
  • Görünen URL’deki Request URI’da anahtar kelime kullanımı
  • Reklam metni içerisinde (AdWords snippet) anahtar kelime kullanımı

gibi kısımlar düzeltilmiş. Ancak “landing page”lerinde yine eksiklik var. Türkçe reklam tıkladığım halde Pegasus’un İngilizce sayfasına ulaşıyorum. Sayfadaki online bilet modülünde de “from” ve “to” kısımlarındaki İstanbul ve Paris destinasyonları bulunmuyor. Landing Page’i de optimize ederlerse tamamdır 😉

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

4 thoughts on “Pegasus ve Online Pazarlama Aktiviteleri | SEO | | Arama Motoru Optimizasyonu | Google AdWords | Google Analytics

  1. Benim anlamadığım noktada bu. Devir online devri. İncelediğimiz firma büyük bir firma ama gel gör ki internet ortamında olması gereken yerin çok gerisinde. Bu detaylarla ilgilenmek/yönetmek için kendi içlerinde departman oluşturmaları şart aslında. Kalıcı ve ileriye dönük bir başarı için.

  2. @ilyas. Offline ortamdaki seyahat acentacılığı tarihe karışıyor. insanlar uçak bileti ve otel reervasyonlarını artık internetten yapmayı tercih ediyor. firmaların da bu yoğun rekabet ortamında, daha hassas ölçümler yaparak pazarlama faaliyetlerini optimize etmeleri şart

  3. Yazi için teşekkürler Yalçin bey, öğretici ve güzel bir yazı olmuş. Bir vaka incelemesi olarak alınıp ilgilenenlere gösterilebilir bence. Firmaların büyük olması genellikle hızlı gelişen iletişim kanallarında hareketlerini ağırlaştırıyor ancak kesinlikle yorumlarınıza katılıyorum. Online iletişimin hızla önemini artırdığı günümüzde bu mecra'nın kurallarına göre oynamak şart.

  4. @aykut. Haklısınız.Pegasus Havayolları sayesinde yurtdışında birçok destinasyona indirimli fiyatlarla gidebiliyoruz, dolayısıyla Pegasus'u takdir ediyorum. Ancak online faaliyetler konusunda bir hayli eksikler 🙁

Leave a Reply

%d bloggers like this: