Daha önce çeşitli blog ve sosyal ağlarda videolarını izlediğim TED etkinliğinin, İstanbul’da düzenleneceğini duyduğumda çok heyecanlanmıştım. Hemen başvuru formunu doldurdum ve şanslı kişiler arasına girerek Perşembe günü 09:00’dan 19:00’a kadar süren 21 konuşmacının max 18 dakika süren sunumlarını izledim.
http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf
Öncelikle TED’den bahsetmek gerekirse:
TED ilk olarak 1984 yılında (adını aldığı) Teknoloji, Eğlence ve Tasarım konularını bir araya getirmek amacıyla düzenlenen bir konferans olarak hayata geçirilmiş. TED etkinliklerinin konuşmacıları arasında Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Amerika’nın eski başkan yardımcısı Al Gore, Outliers’ın yazarı Malcom Gladwell, Lost’un yapımcısı JJ Abrams, Google’un kurucuları Sergey Brin ve Larry Page gibi ünlü isimler bulunuyor.
TEDx ise “paylaşmaya değer fikirler”in dile getirildiği yerel bir program. TED, “Paylaşmaya Değer Fikirler” anlayışıyla, kişiler ve organizasyonların TED benzeri kendi yerel etkinliklerini yapabilmeleri için TEDx’i yaratmış. TEDx ismindeki “x” bağımsız organize edilen TED etkinlikleri anlamına geliyor.
Bir TEDx etkinliği, TED konuşma videoları ve canlı konuşmalar sayesinde yeni fikirler, ilham veren tartışmalarla zenginleşen bir dünyayı yaşatır. TED bağımsız organize edilen bu etkinlikler için genel bir kılavuzluk hizmeti sağlıyor.
TEDx Reset İstanbul:
TEDx Etkinliğine katılmamın başlıca amacı internet’in gelişimi ve fırsatlar konusunda farklı bakış açılarını Chris Anderson ve Alphan Manas’tan dinlemekti.
Chris Anderson, Wired Dergisi yazarlarından ve ünlü Long Tail teorisini geliştirip sunan kişi. Chris etkinliğe daha önce kaydedilmiş bir videosunu göndermişti. Dolayısıyla yüz yüze tanışma fırsatını bulamadım
Etkinliğin küratörü ve moderatörü olan Ali Üstündağ, konuşmacıları gayet iyi organize etmişti.
Türk konuşmacılardan ilki olan Kubilay QB Tuncer algılarımızın bizi nasıl yanıltabileceğini ve “out of the box” düşünme tarzını nasıl kazanbileceğimize dair düşüncelerini birkaç sihirbazlık numarasıyla anlattı.
Alphan Manas’ın sunumu araştırmanın ve network kurmanın önemine değiniyordu. İçten yanmalı motorun ve elektrikli arabanın daha petrolle çalışan araçlar yaygınlaşmadan önce kullanıma hazırlandığını ve elektrikli araçların esasında çok eskiden uygulamaya geçebilecek yapıda olduklarını öğrendik. Babası 1993 yılında verdiği bir ropörtajda e-ticaret ve online rezervasyon sistemlerinin bugününü gördüğü halde, o zamanlar kendisi bile babasona tam olarak inanamamış 🙂
Yale’den çift diplomayla mezun olan Eset Akçilad’ın hikayesi de beni çok etkiledi. İstendiğinde neleri başarılabileceği ve dış unsurların esasında birer engel olmadığına dair iyi bir örnek teşkil ediyordu Eset.
Dr. Serdar Savaş, fütürist kimliğini sahneye iyi yansıtanlar arasındaydı.
Prof. Lev Manovich’in görsellikle data analizini birleştiren projesi ile veri madenciliğiyle uğraşmama rağmen ilgimi çok çekmedi. Belki de projenin yeteri kadar olgunlaşmamış olduğundandır.
Lakis Galavas’ın konuşması etkinliğin en kötüsüydü diyebilirim. Fatoş Karahasan üstüne basa basa beğendiğini söylese de, ben ve etrafımdakiler Lakis’in hangi gerekçeyle çağırıldığını bir türlü anlayamadık.
Jan Nahum ve Tunç Kılıç’ın sunumları etkinliğin sonlarına doğru biraz yorular dinleyicileri hareketlendirmeyi başardı.
Etkinliğin sonunda Fatoş Karahasan tüm günü değerlendirebildi. TED’in etkinlik konuşmcılarına gönderdiği ve sunumların hangi formatta yapılması gerektiğini özetleyen 10 maddeden oluşan maili, dinleyicilere açıkladı. “TED 10 Comments” olarak adlandırılan bu 10 madde aşağıdaki şekilde:
1. Dream Big
2. Show us the real you
3. Make the complex plain
4. Connect with people’s emotions
5. Don’t flaunt your ego
6. No selling from the stage
7. Feel free to comment on other speakers, to praise or to critise
8. If possible, don’t read your talk
9. You must end your talk on time
10. Rehearse
Ancak “TED 10 Comments”e uymayan konuşmacılar da vardı. Örneğin Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve Koray Malhan “No Selling for Stage” maddesine uymayarak sürekli kendi projelerinin reklamlarını yaptılar. TEDx R
eset etkinliğinde GalataPort projesinden faydalı bir projeymiş gibi lanse edilmesi ve Haydarpaşa Garı’na yapılmak istenenlerden bahsedilmemesi yanlıştı.
Kalıpları terketmeniz, zihninizi sıfırlamanız, ezber bozmanız ve sevdiğiniz işinizi en iyi şekilde geliştirmeniz dileğiyle …
(NOT:Etkinlik resimlerini gün içerisinde ekleyeceğim)
Etkinlik fena değildi, Türk müziği orkestrasından bahsetmemişsiniz
Etkinlik çok güzelmiş. Keşke daha önce haberim olsa. Neyse bir sonra ki etkinlikte yer almak ümüdiyle.Yazı için teşekkürler.