SEO Sertifika lı olmak için bugün sabaha doğru girdiğim WEB CEO Üniversitesi sınavlarını vererek “Sertifikalı bir internet pazarlamacısı” oldum. Sertifika sayfasında yazılan bilgilere göre arama motoru pazarlaması (SEM), web analitiği, e-mail pazarlama ve affiliate pazarlama servisleri konusunda yeterli bilgiye sahipmişim.

Aslında SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve SEM (Arama Motoru Pazarlaması) konusunda uzun süredir kafa yoruyordum.Yaklaşık 1 sene önce de Google AdWords Quliafied Individual sınavına (AdWords Sertifika) girerek sertifikalı bir AdWords reklam yöneticisi olmuştum. Ancak SEO konusunda da bilgilerimi test etmek ve bu bilgileri bir sertifika ile tescil etmek istiyordum. Tabiiki önemli olan sertifikayı almak değil de, dönüşüm getiren trafik ve neticesinde ciro artışı sağlayan faaliyetlerde bulunmak.

SEO konusunda Google AdWords’te olduğu kadar şanslı değilsiniz. Sonuçta Google, AdWords hakkında sizlere birçok kaynak sağlıyor. Webinerler, benchmark çalışmaları ve kaliteli eğitim dokümanları ile konuya hakim olabiliyorsunuz. Sonrasında da reklamlarınızı bilinçli olarak optimize edebiliyorsunuz.

Ancak SEO konusunda tam bir kaynak kargaşası var. Özellikle Google, genel olarak bilinen bazı bilgiler dışında, diğer SEO tekniklerini resmi olarak açıklamıyor. Birçok farklı kaynağı araştırıp, bunların arasında doğruları bulup, hızlıca sitenize uygulamanız gerekiyor. Bazı teknikleri Google kendi resmi bloğundan açıklasa bile, youtube.com gibi sitelerinde uygulamıyor. Sizin de kafanız haliyle karışıyor.

Tek sayfalık bloğu olanın bile SEO uzmanı kesildiği ülkemizde, kimin ne kadar iyi bir çalışma yaptığını da anlamanız zor. Örneğin ilgili anahtar kelimelerde SERP (Search Engine Result Pages) sonuçlarını kısa bir süre içinde manipüle edip birinci sıraya çıkarken, aynı hızla  gerilere düşme şansınız, hatta Sandbox’a düşme riskiniz var. Dolayısıyla sadece bu konularda yazan değil, yazdığını uygulayan SEO uzmanlarına rastlamak neredeyse çok zor.

2010’da mevcut sertifikalarıma yenilerini eklemeyi planlıyorum. Sertifikasyon ve sınavlar hakkında sormak istedikleriniz olursa bana her zaman myparmaksiz.com’dan ulaşabilirsiniz.