Tarım Bakanlığı'ndan SPAM E-mail Yağmuru | E-Mail Pazarlama | Online Pazarlama | E Pazarlama

Bugün birçok gazetede çıkan haberlere göre Tarım Bakanımız Mehdi Eker, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile yapılan yorumlara ve hormonlu haberlere savaş açmış. Eker,danışmanlarına hazırlattığı 2 sayfalık GDO metnini, e-mail yoluyla 5 milyon kişiye ulaştıracakmış.
1 hafta sürecek mail gönderim işlemi için bakanlık özel bir birimle çalışıp birçok kişinin e-mail adresini toplamış. Bakanlık yetkilileri, mail adreslerinin bakanlık ile bağlı kuruluşların mail havuzundan ve bazı mail adresi depolarından elde edildiğini ifade etmiş.
Hatta bakan mailleri mehdieker@tarim.gov.tr adresinden göndereceğini belirtmiş.
Bir bakanlık çıkıp da kaynağı belli olmayan birçok mail adresini “özel çalışmayla” topladığını ve izinsiz olarak bu adreslere SPAM e-mail gönderimi yapacağını bildiriyor. Hiç kimse de bu işin tehlikeli ve izinsiz bir işlem olduğunu söylemiyor. 
5 ay önce  “SPAM’e düşmeden toplu mail gönderimi” başlıklı makalemde yazdım. İlk defa Amerika’da 2004 yılında çıkan U.S. CAN-SPAM ACT‘e göre, kişinin izni olmadan yapılan toplu e-mail gönderimlerinde, maili gönderen domain “kara liste”ye alınır ve belirli bir süre için o adresten mail gönderimi engellenir. 

Ayrıca Amerikan Hükümeti tarafından yapılan SPAM grişimlerine 16.000 $’a varan cezalar uygulanması söz konusu. Şimdi diyeceksiniz ki “Amerikanın kanunlarından bize ne?” %80’i hotmail, msn live, msn uzantılı mail kullanan, çok az bir kısmı da firma-ismi uzantılı mail adresine sahip olan kişiler olarak, Amerika fişi çektiği gibi e-mail trafiğimiz kesilir.
 
Daha 15 gün önce U.S CAN-SPAM ACT’e uymayarak, SPAM mail gönderen 64 yaşındaki Alan Ralsky, 5 yıl gözetim altında tutulma ve 250,000 $ tazminat ile cezalandırıldı. 
Amerika’nın da kendi kurallarına tam anlamıyla bağlı kaldığı söylenemez. Ağustos ayında Beyaz Saray, sağlık reformununu anlattığı maili izinsiz olarak milyonlarca Amerika’lıya göndermiş ve bu maillerin sadece www.whitehouse.org‘a üye olanlara gönderildiğini bildirmişti.

Sizde bu olaya karaşı demokratik tepkinizi gösterebilir ve gelen maili doğrudan SPAM olarak işaretlerseniz, bakanlığın elindeki listenin tamamına mail gönderememesini sağlayabilirsiniz. %3 şikayet oranı yakalandığı gibi hotmail ve diğer mail firmaları gönderimi keseceklerdir.
Bunun dışında, size gönderilen e-mailin bir kopyasını da ekleyip report_spam@hotmail.com, report_spam@msn.com or report_spam@live.com  adreslerine gönderim yaparsanız, Microsoft talebinizi hemen değerlendirecektir.
Bir vatandaş olarak GDO’lu ürünlerin ülkemize sokulmasına karşıyım, ancak bakanlığından bilgilendirme mesajlarını kurallara uygun vermesi gerekiyor.

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d bloggers like this: