Sosyal ağ çılgınlığı eskisi kadar olmasa da devam ediyor. Eskiden yurtdışında okuyan arkadaşlarımızın bahsettiği neredeyse ilk sosyal ağ olan facebook’a 2 sene önce üye olmuştum. Ağımdaki arkadaşlara içecek göndermenin ne manaya geldiğini anlamaya çalışırken, iş tamamen bir sosyal fenomene döndü ve kişisel pazarlamasını yapmaya başlayanların akına uğradı.
Bir diğer sosyal fenomen olan Twitter, esasında facebook gibi karışık da değil, heleki Facebook’un yeni versiyonundaki video curcunasından sonra daha basit hale geldi. Tam olarak bir sosyal ağ olarak adlandıramayacağınız twitterda max 140 karakterle şu anda ne yaptığınızı ağınızdaki tüm arkadaşlarınıza duyurabiliyorsunuz. Tiny.url ve bit.ly gibi siteler yardımıyla da paylaşmak istediğiniz web sayfalarını adreslerini kısaltabiliyorsunuz. Sizinle benzer sektörde çalışan kişileri ağınıza eklediğiniz takdirde, sektörünüzdeki yeni gelişmelerden hızla haberdar edebiliyorsunuz. Bu bakımdan oldukça faydalı olan twitterı firmasının reklamının yapmak için kullananlar da az değil.
Örneğin Guy Kawasaki, sürekli twittera yorumlar göndererek ilk sayfanızda diğer arkadaşlarınızın yaptıklarını görmenizi engelliyor, bir nevi twitterı SPAMliyor.
Friendfeed’de de twitter’dakine benzer bir yapı var, ancak twitter’e göre daha kapsamlı. Özellikle facebook, twitter ve friendfeed’i birbirine bağladığınız zaman, bir platformda girdiğiniz bilgi diğer platformlarda da gösteriliyor. Böylece üç ağınızdaki kişilere birden ulaşmış oluyorsunuz.
Firmalarda yeni yeni twitterı kullanmaya başladılar.
– Örneğin THY, promosyonlu uçuşlarını, aldığı ödülleri önce twitter’dan yayınlıyor.
– Üst düzey markaları %70’lere varan indirimlerle sunan Limango indirim twitterdan da yayınlıyor.
– Pegasus, yurtdışı indirimli biletlerini twitterdan yayınlayıp, promosyonlu sınıfların hızla tükenmesini sağlayabiliyor.
Sertab Erener gibi bazı sanatçılarda hayranlarıyla iletişim kurmak için friendfeed’i kullanıyor. Sertab’ın şu anda 984 abonesi var.
Friendfeed’i kullanan politikacıların başında da Mustafa Sarıgül geliyor. Google’da friendfeed olarak arama yaptığınızda ikinci sırada Mustafa Sarıgül’ün friendfeed profili çıkıyor. Ancak Sarıgül seçimlerden sonra sayfasını çok sık güncellememiş.
Peki pazarlama departmanları bu gibi sosyal ağlardan nasıl faydalanabilirler ?
Öncelikle sadece sosyal ağlara yönelik faaliyetleri yürütecek bir personel istihdam edilmesi gerekiyor. Bu kişinin her gününü internette dolaşarak ve araştırma yaparak geçirmesi gerekiyor. Zaten yakın zamanda kariyer sitelerinde sosyal ağ uzmanı adı altında yeni pozisyonlarının açılacağına eminim.
İdeal bir sosyal ağ uzmanı:
– Twitter, friendfeed ve facebookda hesalar açıp firmanın duyurmak istediği haberleri doğrudan mevcut ve potansiyel müşterileriyle buluşturabilmeli.
– Facebook’ta açılan gruplardan müşterilerine özel indirimler ve promosyonlar sunabilmeli.
– Bu gruptaki üyelerin taleplerine bizzat cevap verebilmeli. Tabiiki firmanın da yayınlanacak haberlerin onayı için kendi içerisinde hızlı bir onay mekanizması oluşturması şart.
– Google üzerinde firmayla ilgili çıkan haberleri taramalı ve mümkünse haberlere yorum yapmalı.
Olumsuz yorum yapan kişileri bulup, onlarla birebir iletişime geçmeli.