Hamburger Differentiation


Yıllardır, Kotler, Porter, Ries ve adını hatırlayamadığım pazarlamacı abilerimiz bahsederler.. Pazarlamanın 4P’sinden biri olan product yani ürün için yapılacak bir “product differentiation” ürününüzü rakiplerinizden farklı bir seviyede konumlamanızı sağlayacaktır.

Buna bir de USP yani Unique Selling Propositon namı diğer benzersiz satış noktası/özelliği eklenince ürününüz artık pazarda kendine özel bir yer edinmiştir. Yıllardır Pantene’in “Provitamin B5″e, Becel’in “Omega”ya ve Selpak’ın “Halka”lara takılmasına şaşmamak lazım.

Peki Hamburger’de nasıl farklılaşırsınız? Whopper’ı, Big Maci, Mac Turko’su, Islak hamburgeri derken iki ekmek arası dana eti iyice farklılaştı. Restoranlar da birbirine benzeyince satın alma kararı çeşitli promosyonlara ve fiyata duyarlı olmaya başladı.

Cevahir’de açılan Johny Rockets, işe store differentiationdan başlamış. Rockets aslında yıllardır Amerika’da hizmet veren bir fast food restoran zinciri. Daha dün Cevahir AVM’de farkettiğim bu restoran Geleceğe Dönüş ve benzeri Amerikan filmlerinde görmeye alıştığımız tipten. Her masada bulunan müzik kutusuna 50 kuruş attarak listede bulunan Johny Be Good, Runaway vb. eski rockn roll klasiklerini dinleyebiliyorsunuz.

Arada bir garsonlar ellerindeki işleri bırakıp topluca makarena tarzı dans ediyorlar. Müşterilerde alkış tutunca ortaya enteresan bir sahne çıkıyor. Hamburger menülerin 14-20 YTL arası değiştiği Rockets, Burger ve Mc gibi restoranlarla Kırıntı-Numnum ortasında bir konuma sahip.

Özellikle peynirli apple pie’ını denemenizi öneririm.

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d bloggers like this: