E-girişimcilik ne zaman başlar?

Herkes kısa yoldan zengin olmak yönünden projeler geliştiriyor, ancak bunlar genelde yazıya dökülmeyen lafta kalanlar.
E-ticaret yapmak, internet üzerinden ürün/hizmet satıp köşeyi dönmek en büyük hayal. Etrafımdaki birçok arkadaşım “Sen bu işi bilirsin, gel bize yardım et” diye tutturuyor. Çok basit bir iki soru soruyorum ve karşıdan “tık” yok.

Üstüne, “Girişimciler işe plan yapmadan başlar”, “Zaten üniversite mezunlarının çoğu plan v.s yapmaktan işe girişemiyor”, “Genelde okulda yükselememiş kimseler plan yapmadan işe giriyorlar ve engin oluyorlar” v.s gibi cümleler de ardından geliyor.

Kahvehanelerinden her gün Türkiye’yi kurtaran birçok projenin geliştirildiği canım ülkemde girişimcilik de maalesef aynı şekilde ilerliyor.

Her zaman şunu söylerim: “Anlattıklarını ilkokul 5. sınıfta bir çocuk anlayamıyorsa, yanlış yöne doğru ilerliyorsun”. Kafanızda planladığınız bir proje varsa, bunu kağıda dökmeden, tarihler koyup, bütçelendirmeden başlama ihtimaliniz neredeyse yok. Hatta başlasanız bile zaman geçmeden kısa zaman içerisinde batarsınız.

E-ticaret yapmadan önce basit birkaç soruya cevap alınmalı.

– İnternet üzerinden ne satacağım?
– Bu ürünlerle ilgili kaç rakibim var, hangi fiyattan ve ödeme koşullarından satıyorlar?
– Satın almayı nerden ve nasıl yapacağım?
– Web sayfam üzerinden ödeme nasıl olacak? Güvenli ödeme sayfası mı, sanal pos mu, EFT’mi yapabilecek müşteriler? Taksit imkanı sunabilecek miyim?

Bu sorulara az da olsa cevap verdikten sonra, işi kendi kendinize yapmayı kesinlikle denemeyin. En iyisi bir e-ticaret uzmanından profesyonel yardım alın.
Aynı zamanda ürün özelliklerine hakim olup, rakip araştırması yapıp, ödeme sistemlerini kontrol edip, hosting, domain alımı, site kurulumu, SEO ve e-mailing gibi işlerle uğraşamazsınız. Hepsinden azar azar bilirsiniz, fakat sitenizi asla açamazsınız. Veya sitenizi yarım yamalak açarsanız ve rakipleriniz her zaman sizden bir adım öndedir.

Site tavsiyem işe online e-pazaryeri hizmeti veren bir firma ile başlamanız. Bu siteler sayesinde az bir eğitim yardımıyla ürünlerinizi web sayfasına girip tanıtabiliyorsunuz. www.prostores.com bu konuda gayet donanımlı bir site. İşe sıfırdan başlamanız için gerekli bütün bilgiler ve platform mevcut. Site ebay ve paypal’ın ortak bir kuruluşu. Öncelikle tamamen güvenli. Ayrıca kullanıcı dostu.
Bu aşamada site kurmayı ve ürünleri siteye tanıtmayı becerseniz bile kendi kendinize e-pazarlama yapmayı kesinlikle denemeyin.

Atacağınız yanlış bir e-posta, muhtemel müşterinizi daha web sitenize girmeden sizden uzaklaştıracaktır. Yaptığınız izinsiz bülten gönderimleri, firmanıza ve ürünlerinize karşı muhtemelen antipati oluşturacaktır. E-bültende yapacağınız ufak bir yazım hatası, potansiyel müşterilerinize, yarın öbürgün sizden alacağı hizmetin de yarım yamalak olabileceğini hissettirebilir.

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d