İnternet ve Yeni Nesil Pazarlama 2

Pazarlamanın perakendeye yönelik bir bilim olduğunu düşündürdüm eskiden. Ancak son zamanlarda fikrimin tamamen değiştiğini söylemeliyim. Pazarlama hakkındaki düşüncelerim şu ana kadar tüketiciye yönelik ürünler/hizmetler üzerineydi. Kurumsal alanda ise işin daha çok bire bir ilişkiler üzerine kurulu olduğunu bildiğim için klasik manada reklam, PR, pazarlama araştırmaları üçlüsü içerisinde yoğunlaşmıştım. İnternet üzerinde pazarlamanın ise temelde aynı fakat uygulamada ne kadar farklı olduğunun anlamamla şu ana kadar tüm bildiklerimi gözden geçirmeye başladım.

İnternet, artık hepimizin hayatında. Bundan 5 yıl öncesinde, telefon faturasını internet üzerinden yatırmak önemli bir gelişmişlik ifadesiydi. Günümüzde ise bütün iş modelleri internet üzerine kurulu. Nokia bile kendisini cep telefonu üreticisi değil de internet makinesi üreticisi olarak tanımlıyor. E-postanın ve internetin olmadığı zamanları kimse hatırlamıyor bile. İnternete bağlanmadan neden PC satın alındığını yeni nesle anlatmakta güçlük yaşıyoruz. Teknoloji ve internet bu kadar hayatımıza girmişken web üzerinde pazarlamaya yabancı hala eski tekniklerle iş yapmaya direten birçok pazarlama ve PR profesyoneli de hala iş dünyasında. Ancak, çevirmeli ağlar, doğru dürüst çalışmayan internet paketleri, kabarık faturalar ve sıkıntılı bağlantı süreleriyle büyüyen gençlik artık iş dünyasının içinde. . .

Ürün veya hizmetlerinizi internet üzerinden satmasanız bile sanal alemde mutlaka saygın bir yeriniz olmalı. Hakkınızda yazılanlar, çıkan haberler, forum yazıları, web sayfanız sizin hakkında hedef kitlenize olumlu mesajlar verebilmeli. En önemlisi de hizmet verdiğini alanda sanal alemde rakipleriniz arasında hep bir adım daha önde olmanız. Yani arama sonuçlarında ön sıralarda yer almanız . . .

Tartışmasız günümüz en çok kullanılan arama motoru Google. Son zamanda yahoo veya msn’i kullandığımı hatırlamıyorum. Hatta web sitelerin adını bilse bile alışkanlıkla direkt Google penceresinde yazarak aratanlar bile var. Genelde insanlar bir kelimeyi Google’da arattıklarında ilk sayfadan sonrasına pek bakmıyor. Dolayısıyla sitenizin Google tarafından hizmet verdiği alandaki kelimelerle aratıldığında ilk sıralara çıkması çok önemli.

Bunun için yapılan çalışmalara SEO yani Search Engine Optimization deniyor. Türkçe’si, arama motoru optimizasyonu. Sitenizi Google’da ilk sıralarda çıkarmak istiyorsanız, Google’ın çalışma mantığını çok iyi bilmeniz gerekiyor. İyi bir tasarım ve sıkı bir içerik birçok kötü tasarlanmış ve içeriği düzgün olmayan siteye göre Google’ın sıralamasında daha alt sıralamalarda çıkabiliyor.

Sanal alemde pazarlama yapmak istiyorsanız SEO kurallarını iyi bilmek zorundasınız.
Bunun için belli başlı kurallara dikkat etmeniz lazım. Örneğin:
– Sitenizin mutlaka bir meta tagı yani arama motorlarına sitenizi tanıtacak anahtar tanıtım kelimeleri olmalıdır.
– Bunun dışında Google’da üst sırada çıkmak istediğiniz kelimeleri sitenizin üst tarafına yazın. Fakat sakın birçok anahtar kelimeyi üst üste farklı versiyonlarda yazarak aratmayın.
– Çalışmayan linkleri sitenizden kaldırın.
– Sayfalarınızın uzantısının .html ile bitmesini sağlayın ve gereksiz ayrıntılardan uzaklaşın.
– Site haritanızı yani bir sitenizin “içindekiler” bölümünü dikkatlice oluşturun ve ekleyin.
– Hazırladığınız basın bültenlerini mutlaka belirli forumlara da gönderin.

SEO’yla ilgili ayrıntılı bilgi veya eğitim almak isterseniz lütfen http://www.myparmaksiz.com ve http://www.seoegitimi.com/ sayfalarına bakınız.

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d