Bir bakışta MBA

Halk arasındaki tabiri ile “MBA yapmak” için birçok nedeniniz olabilir. Bence bunların en geniş kapsamlısı farkındalık yaratmak. Tüm firmaların, çalışanların, mezunların giderek birbirine benzediği ve rekabetin son haddinde olduğu bir ortamda yapılabilecek en mantıklı yatırımlardan bir tanesi olarak görülebilir. Ancak MBA’i bayanların iş bulamadıkları, erkeklerin de askerden kaçmak için başvurdukları yüksek lisans programlarıyla, hatta işletme yüksek lisans programlarıyla bile karıştırmamak lazım.

MBA iş dünyasında üst pozisyonlara gelmek isteyen, geleceğe dair büyük hedefleri olan her lisans mezunun girmek istediği bir yüksek lisans yani master programı. Özellikle lisansını başka bir dalda yapmış kişiler için iş dünyasını anlamak ve vizyonlarını genişletebilmek için büyük bir fırsat. Çoğu başarılı bankacının, pazarlama yöneticisinin ve genel müdürün mühendislik eğitimi sonrası MBA yapmış olmasına şaşırmamak gerek. Ayrıca lisansını işletme üzerine yapmış olanlar için de teorik ve pratik bilgiyi bir arada bulabilmek adına gayet yararlı. The Economist’in yayınladığı İngilterede önde gelen 500 firmanın CEO’larına bakıldığında, bu kişilerin % 60’ının MBA’li olduğu görülüyor. Amerika’da da firmalar yöneticilerini MBA programlarına gönderiyor. Fortune dergisinin 2004’teki verilerine göre Amerika’daki 700 CEO’nun 36’sı MBA yapmış durumda.

MBA programları tezli veya tezsiz olarak ikiye ayrılıyor. Tezsiz olanlar daha çok belirli bir süre (Amerika’da tercihen min 7-8 sene iken, Türkiye’de 2-3 seneye kadar düşebiliyor) iş tecrübesi olup da halen yönetici pozisyonunda çalışanların başvurduğu, tezli olanlarda yeni mezun veya az bir iş tecrübesine sahip olanların başvurduğu programlar.

İlk dönemde tüm öğrenciler ortak olarak Pazarlama, Ekonomi, Muhasebe, İstatistik, Yönetim ve Organizasyon gibi dersleri alıyorlar. Daha sonraki dönemlerde de Finans, İnsan Kaynakları, İşletme Hukuku, Üretim ve Operasyon Yönetimi, Stratejik Yönetim gibi dersler gelir. Akabinde de bitirme projesi veya tez hazırlarlar.

MBA yapabilmek için okul süresi boyunca birçok faaliyetten feragat etmek gerekir. Çünkü grup çalışmaları, projeler ve sunum hazırlıkları öğrencilerin vaktinin çoğunu alır.

MBA’e başlayacaklar için öneriler:
Güne 05:30, 06:00 gibi saatlerde başlamak zorunda kalırsınız. Bayram, seyran, yılbaşı gibi tatilleri ve sosyal hayatınızı belirli bir süre için unutmanız gerekecektir. Okul ve iş dışı bütün faaliyetlerinizi grup arkadaşlarınıza göre ayarlamak zorundasınızdır. Dolayısıyla daha ilk günlerden sınıf arkadaşlarınızı iyi incelemeli ve buna göre grubunuzu oluşturmalısınız. Grup arkadaşlarınızın evleri size yakın, yetkinlikleri size uygun olmalıdır.

Önemli bir nokta da eviniz ve iş yerinizin okulunuza yakın bir yerde bulunmasıdır. Mesela Harvard İşletme Okulu bunun için öğrencilere kampüs içerisinde aileleriyle birlikte kalabilecekleri özel yurtlar tahsis etmiştir.

Artık bütün iş uygun bir üniversite bulmaya kalıyor . . .

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d