Dünya’da ve Türkiye’de Giyim Eşyası ve Aksesuar Satın Alma Sebepleri


5 Amerikalı ve Avrupalı’dan 4’ü ihtiyacı olduğu için giyim eşyası alıyor. 4’ünden 3’ü ihtiyacı olmasa bile çeşitli yollardan etkilendiği takdirde ürün satın alıyor. GFK’nın Wall Street Journal Avrupa için Nisan ayında Avrupa ve Amerika boyunca 19 ülkede yaptırmış olduğu alışveriş alışkanlılarını araştıran bu araştırmada kaynak ülke ve moda görüşlerinin öneminin daha az olduğunu gösteriyor.

Giyim eşyası satın alımında en büyük sebebin ihtiyaç olduğu saptanmış. Avrupalıların % 82’sinin alışveriş sebebi ihtiyaç iken; özelikle Çekler, Almanlar ve İsveçliler bu konuda daha duyarlıymışlar. Öte yanda, Amerikalılar bu trendin karşısındalarmış.

Giyim eşyası satın alımındaki ikinci önemli sebep ise, deneklerin ¾’ünün söylediği gibi indirim kampanyalarıymış. Batı Avrupa’da özellikle Almanlarda indirimli elbise ve aksesuarlar popüler iken, Bulgarların indirimli fiyatlara hassasiyeti daha azmış.

Yeni bir elbise veya aksesuar alırken yaşanan mutluluk hissi ise Avrupa ve Amerikalıların yarısından fazlasının satın alımlarında etkiliymiş. Özellikle Çekler, Yunanlılar ve Finler gibi elbise almaktan hoşlanan milletler için bu yargı doğru iken, Alman ve İsveçliler için nadiren doğruymuş.

Satın alımlardaki 4. en önemli sebep ise ilgili ürünün üretildiği ülke ismiymiş. Tüketicilerin % 52’si kendi ülkelerinde yapıldığı için elbise almayı tercih ediyorlarmış. Bu yargı özellikle Türk ve Bulgar tüketiciler için geçerli iken, Hollandalı tüketiciler ise ürünün üretildiği ülkenin orijinine pek dikkat etmiyorlarmış.

5. en önemli sebep ise ani bir heves ile (fazla düşünmeden) yapılan alışverişlermiş. Özellikle Avustralyalılar ve Amerikalılar alışverişleri esnasında bu anı yakalamayı seviyorlarmış. Bu sebep Avustralya ve Amerika’da alışveriş tercihinde 3. öncelikliymiş. Bulgarların bu konudaki tutumu farklıymış, yalnızca % 20’leri spontane bir şekilde satın almaya karar veriyormuş.

Son moda’nın etkisiyle (modayı takip) giyim eşyası satın alımı, anket yapılan ülkelerin çoğunda deneklerin % 38’i tarafından kabul görmüş. Sadece Çekler ve Danimarkalılar arasında bu sebep en popülermiş.Benzer şekilde tasarımcıya göre satın alım ise listede en az popülerliğe sahip. Tasarımcıların yaptığı kıyafetler özellikle Romanya, Yunanistan ve İtalya’da rağbet görüyor.

İnternet üzerinden giyim eşyası satın alımı popüler değil

Son 1 yıl içerisinde tüketicilerin yalnızca % 13’ü internet üzerinden giyim eşyası ve aksesuar satın almış. Amerikalılar ve İngilizlerin bu konudaki oranları % 25, yani ortalamanın üstünde. Tam zıt bir şekilde Orta ve Batı Avrupalılar ise online alışveriş sitelerinden çok az alışveriş yapmışlar. İtalyanlar ve İspanyollar ise sanal mağazacılığa ilgi göstermemişler.

Burada deneklerin % 36’sının internet erişiminin olmadığı da unutulmamalıdır. Online alışverişin tercih edilmemesinin en büyük sebebi olarak ürünlerin denememesi gösterilmiştir. İnternet erişimi olanların ¼’ü sanal alışverişten sakınırken, özelikle İsveçliler ve Danimarkalılar tamamen sanal alış verişten uzak duruyorlarmış.

Kaynak: www.gfk.at’den Türkçe’ye çevrilmiştir.

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d bloggers like this: