Sizi bilmem, ama ben yaşadığı her anın kıymetini bilen ve her günün bizlere bahşedilmiş 24 adet kıymetli altından oluştuğunu düşünenlerdenim. Bu 24 adet altını ne kadar verimli harcarsam ve günlük ROI’mi (Return On Invetsment) yüksek tutarsam o kadar tatmin olmuş bir şekilde sonraki güne başlayabiliyorum.
Ve yaşanmamış zamanlarımı da değerleme yaparak hesaplayıp önümdeki yıllar için nasıl bir yön çizmem gerektiğini görmeye çalışıyorum.
Finansal değerleme nasıl yapılıyorsa hayatta o şekilde değerlendirilmeli.
Bitirdiğimiz okullar, edindiğimiz iş tecrübesi, elde ettiğimiz başarılar… Bunlar sabit değerlerimiz (fixed assets). Bir de gelecekten beklentilerimiz var. Bunlarda uzun döneme yayılmış yani büyük harcamalar gerektiren planlarımız (long term expenditures). Öncelikle gelecekteki her yılımız için geçmiş birikimimizin bize nelere getireceğini hesaplamamız lazım (estimating cash inflows and outflows). Bunlar yıllık olarak hesaplayacağımız nakit akışlarımız. Bu nakit akışlarının risk seviyeleri var. Kazanacağımız cash flowların maliyetleri var (appropriate cost of capital). Bütün bu maddeleri hesaba katarak, bir başka değişle bu nakit akışları yani getirileri günümüze belirlediğimiz bir k katsayısına göre iskonto ederek “Net Bugünkü Değer”imizi (net present value) ve iç geri dönüşüm oranını (internal rate of return) bulabiliriz. k katsayısı burada yıllar boyunca sabit olarak değerimizi arttıracak piyasadaki bir takım yatırım araçlarının ortalama getiri katsayısıdır. Katılacağımız kurslar, okuyacağımız kitaplar, göreceklerimiz, duyacaklarımız kısaca yaşayacağımız her türlü operasyonun yıllar bazında sabit bir oranda arttığını düşünürüz bu durumda.
Bu şekilde gelecekte planladığımız aktivitelerin maliyetinin ne olacağını hesaplamamız mümkün. Dolayısıyla uzun dönemli bir işe kalkışmadan önce bu işin başlamaya değer olup olmadığını kolayca hesaplayabiliriz. Deneyimleyeceğimiz her türlü aktivitenin bize bir maliyetini olduğunu hiç bir zaman aklımızdan çıkarmamamalıyız. Bu maliyet katlanılmaya değer mi ve bize katma değer sağlayacak mı ?
Step by step geleceğimizi planlamalı ve hayatın planladıklarımız dahilinde akmasını sağlamalıyız. Hesap dışı gelişen olayları da dış piyasalardaki ani dalgalanmalar gibi değerlendirip risk aversive olmadan, hayatımıza devam etmeliyiz.
As a conclusion, obladi oblada life goes onnnnnn 🙂