Günümüz dünyasında her türlü basılı doküman yazılı ortama yavaş yavaş aktarılıyor. İnsanlar artık süreli yayınları bile net üzerinden takip ediyor. Hatta insanların eskiden kalma kitap okuma alışkanlıklarını kaybetmedikleri de göz önünde bulundurarak digital dergiler yayinlanmis bulunmakta.
Bunlardan en önemlisi de Zinio. http://www.Zinio.com sayfasına girdiğinizde dünyaca ünlü bir çok dergiye dijital formatta abone olabiliyorsunuz. Digital dergininin sayfaları tıpkı basılı bir dergininki gibi açılıyor.
Bu tip gelişmeleri dünya ile paralel olarark Türkiye’de izliyor. Ancak bu gelişmeler ilgili teknolojilerin çıkış amaçlarını bizde de yansıtıyor mu diye sormak lazım. Hala kameralı cep telefonlarını internetten indirilen enteresan görüntüleri arkadaşlarına göstermek ve fotoğraf çekmek için kullanan bir topluluk var. Amerika ve Japonya’da ise yeni barkod teknolojisi kameralı cep telefonları üzerinden gelişmekte. İnsanlar sokakta gördükleri bir etkinlik afişinin üzerindeki barkodun fotografını çekip telefonlarındaki ilgili programlar ile internete bağlanarak o etkinlik hakkında bilgi alabiliyorlar. Veyahut Japonya’da kitapçıda beğenmiş oldukları kitabın üzerindeki barkodun fotografını çekerek internetten aynı kitabın hangi fiyatlardan nerelerde satıldığı bilgisini de alabiliyorlar.
Uzun lafın kısası ilgili teknolojileri amaçlarına uygun kullanmak konusunda pek zayıfız. Hala reklamlarda dahi “Bilgisayar Oynamak” deniyorsa . . .