İş Mülakatları na Hazırlık| İş Mülakatı | Mülakat | İş Görüşmesi


İş Mülakatları, İş Mülakatı, İş Görüşmesi, Mülakat
Bir kaç yıldır, bir çok arkadaşıma arzu ettikleri işleri bulmaları için yardım ettim. Bir çok kişi için en büyük sorun kendilerini yeteri kadar iyi sunamamalarıdır. Böylece İş Mülakatları ndan başarılı olamazlar. Sonuç olarak istedikleri işlere bir türlü giremezler.Ayrıca kalifiye insanlar işleri başında oldukları için sık sık mülakatlara gidemezler, oysaki kalifiye olmayanlar ise bir çok mülakata giderek pratik yapma şansını elde ederler.

Bu yazı dizi sayesinde kendinizi en iyi şekilde sunabilmenizi sağlamaya çalışacağım. Araştırmalara göre mülakatçılar mülakat esnasında zihinlerini mümkün olduğunca açık tutarlar ve mülakatçı ile mülakata giren kişi arasındaki kişisel kimya işe alım yapacak firma için başvuranın bütün başarılarından daha önemlidir.

İyi bir başlangıç:

Mülakata çağrılmak iş arayan biri için çok iyi bir haberdir. Hemen hemen artık başvurduğunu firmadasınız demektir. Bir çok insan kafasında işi alınmalarını engelleyecek sürüyle sebep üretir ve mülakata telaşla yaklaşırlar. Bu tip bir düşünce literatürde “tahta ayaklar” olarak geçer. İşte size bir kaç popüler tahta ayak:

İşi alamayacağım, çünkü:

– Çok gencim / yaşlıyım
– Çok kalifiyeyim / kalifiye değilim
– Çok tecrübeliyim / tecrübesizim
– Mevcut işimde çok az zaman geçirdim / çok fazla zaman geçirdim

Tabbiki biraz kaygılı olmak sağlıklı bir durumdur, ancak mülakata bütün tahta ayaklarınızı götürmeniz de budalalalıktan başka bir şey değildir.

İYİ HABERLERe gelecek olursak :

1. Sadece mülakatçı ilgili işi yapabileceğinizi düşünürse mülakata çağırılırsınız. Sizce bir mülakatçı ümitsiz bir başvuran ile zamanını boşa harcamak ister mi? Tabiki hayır. Şimdiye kadar başardıklarınızı ve başaramadıklarınız ve bunların işe etkisi CVnizden tabiiki görülebilir. Bu şekilde görülmüş handikaplar kabul edilmiş demektir ve herhangi önemli bir problemin olmadığını gösterir.
2. Bütün başvurular görülmez. Hazırlanan listeler yalnızca 5 veya 6 kişiden oluşur ve bu da sizin seçilebilecek 5-6 kişi arasında olduğunuzu gösterir.Şimdi size kalan CVnizde sizi nelerin mülakatçıya çekici gösterdiğini bulmak ve kuvvetli noktalarınızı maksimize etmektir.
3. Biraz ilginç gelmekle beraber, araştırmalar göstermiştir ki, mülakat en güvenilmez yönetim tekniğidir.Bunu kendi avantajınıza kullanabilirsiniz: Kendinizi ve başarılarınızı en iyi şeklinizle lanse edebilmek için çalışabilirsiniz. Tabiiki mülakatta her zaman doğruyu söylemek gerekmektedir, fakat ileriyi görerek prova yapmak ve iyi bir hazırlık kendinizi gereken en çekici ve pozitif bir şekilde göstermenizi sağlayacaktır.
4. Yöneticilerin büyük bir çoğunluğu mülakat konusunda eğitilmemiştir. Bu durum özellikle ileri düzey yöneticiler için geçerlidir. Bu şekilde mülakatçıya karşı kendiniz hakkında en ideal şekilde bilgi vermeniz kolaylaşır. Bu yazı dizisini kuduktan sonra bir çok mülakatçıdan daha fazla bilir hale geleceksiniz. Profesyonel mülakatçılarla yapılan görüşmelerden acemi mülakatçılarla yapmış olduğunuz mülakatlardan daha fazla hoşlanacaksınız.
Mülakatçının sizi çok yetenekli bulması sorun mudur?Tabiiki hayır, mülakatçılar iyi hazırlanmış kişilerle mülakat yapmaktan çok hoşlanırlar.
5. Kendi hakkınızda verdiğiniz bilgiler tamamen sizin kontrolünüz altındadır. Mülakatçı sorular sorar, ve siz bu sorulara nasıl cevap vereceğinizi bilirsiniz. Profesyonel bir mülakatçı aşağıdak gibi sorular soracaktır:
– Bana kendinizden bahsedermisiniz ?
– İşinizde en çok neyi seversiniz ?
– Neden mevcut işinizden ayrılmak istiyorsunuz ?
– Sizi buraya getiren nedir ?

Bütün bu sorulara hangi bilgiyi vermek istediğiniz ve neleri söylemek istediğinize göre çeşitli yollarda cevap verilebilir.
6. Biraz düşünce ve planlama ile hangi soruların sorulacağını tahmin edebilirsiniz. Bir çok mülakatçının tabiiki de bir çok insan gibi – şüpheleri ve kaygıları, ümit ve korkuları vardır. CV’nize bir de onların gözünden bakın. Firmaları hakkında ve pozisyonun gerektirdikleri hakkında düşünün ve kendinize sorun “Hangi sorular bana sorulabilir?”, “Bu iş için düşünülüyorsam hangi konularda kuşku duyulmalı?” (Mülakatçıların yanlış bir adayı seçtiklerini düşünsenize!). Bu tip bir düşünce şekliyle mükatçının soracağı muhtemel soruları tahmin edebilir ve uygun cevapları hazırlayabilirsiniz. Fakat unutmayın her zaman doğruyu söylemelisiniz.

Hiç kimse eğitim yapmadan ve gideceği yolu bilmeden bir maratona girmez. Bir başvuran olarak oturduğunuz yerden rotanızı belirleyip kendinizi eğitebilirsiniz. Bu yazı dizisinde istediğiniz işi kapmanız veya istediğiniz maaş zammını elde etmeniz için gerekli tavsiye işaretlerini bulacaksınız. Mülakat aynen sınav gibidir. İnsanların hakkında karar vermek için en dürüst yol değildir, fakat bir çok müdür için sahip oldukları tek metottur. Bu yazı dizisi sayesinde onların hakkınızda en olumlu şekilde karar vermesine olanak sağlayabileceksiniz.

Yazı dizimiz 8 bölümden oluşcakatır.

1. Mülakat için hazırlanma
2. Görünüş ve kibarlık
3. Mülakat soruları ve üstesinden gelme yöntemleri
4. Mülakatçılar tarafında sorulan 100 popüler soru
5. Mülakat sürecini yönetmek
6. En iyi miktarda anlaşmak (en yüksek maaşı almak)
7. Mülakattan sonra
8. Dipnotlar ve kontrol listesi

Published by myparmaksiz

Lecturer in Marketing, Data Scientist, Digital Marketer, Story Teller, AMA PCM®

Leave a Reply

%d bloggers like this: